Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο μετά την καισαρική




Ο βελονισμός πριν την καισαρική τομή είναι ασφαλής και αποτελεσματικός ως πρόσθετη θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου, σύμφωνα με κλινική δοκιμή.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 180 γυναίκες που είχε προγραμματιστεί να κάνουν καισαρική με επισκληρίδιο σε πανεπιστημιακή κλινική της Γερμανίας. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε 60 γυναίκες έκαναν βελονισμό, σε άλλες 60 έκαναν εικονική θεραπεία και οι τελευταίες 60 που έλαβαν τη συνηθισμένη μετεγχειρητική αναλγησία.

Στόχος ήταν να διαπιστώσουν πόσο πονούσαν οι γυναίκες με την κίνηση, μετά την καισαρική.

Την πρώτη μέρα μετά την καισαρική, όταν άρχιζε να κινείται η γυναίκα, παρατηρήθηκε ότι ο πόνος ήταν μειωμένος στην ομάδα που είχε κάνει βελονισμό στα αυτιά και το σώμα σε σχέση με την ομάδα εικονική θεραπείας (σκορ 4,7 και 6,0 αντιστοίχως) και η ομάδα της συνηθισμένης θεραπείας μετεγχειρητικής αναλγησίας ήταν 6,3.

Την πρώτη ημέρα μετά την καισαρική κινητοποιήθηκαν πλήρως:
· 59 λεχώνες (98%) της ομάδας που είχε κάνει βελονισμό
· 49 λεχώνες (83%) στην ομάδα εικονικής θεραπείας με μη διεισδυτικές βελόνες
· 35 λεχώνες (58%) στην ομάδα συνηθισμένης θεραπείας μετεγχειρητικής αναλγησίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου και στην επιτάχυνση της κινητοποίησης της λεχώνας μετά την καισαρική τομή. Όπως είπαν, η χρήση του βελονισμού ως συμπληρωματική θεραπεία πριν την καισαρική, μειώνει την ανάγκη μετεγχειρητικής θεραπείας με οπιοειδή για την αντιμετώπιση του πόνου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Πηγή: Capital.gr