Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα πριν και μετά τη σύλληψη συνδέεται με καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη




Στις γυναίκες που καπνίζουν τις 14 εβδομάδες πριν γίνει η σύλληψη και 10 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, όπως φάνηκε από το υπερηχογράφημα που έκαναν την 20η εβδομάδα της κύησης.
Η εμβρυϊκή ανάπτυξη είναι το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνει τον περίπλοκο συντονισμό μοριακών και κυτταρικών διεργασιών σε επίπεδο ιστών, που πρέπει να συμβαίνουν σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης (κατά τους πρώτους τρεις μήνες).


Για πρώτη φορά, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη του εμβρύου καθυστερεί κατά 0,9 ημέρες, όταν έγιναν μετρήσεις τη 10η εβδομάδα της κύησης σε εγκύους που κάπνιζαν δέκα ή περισσότερα τσιγάρα ημερησίως σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.


Επιπλέον, παρατηρήθηκε καθυστέρηση 1,6 ημερών σε καπνίστριες που είχαν συλλάβει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και μικρογονιμοποίησης ωαρίου (ICSI).


Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Melek Rousian, γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, είπε: "Ένα από τα βασικά μηνύματα από αυτή τη μελέτη είναι ότι η καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη στις μητέρες που καπνίζουν πριν τη σύλληψη σχετίζεται επίσης με μικρότερα έμβρυα στο υπερηχογράφημα των 20 εβδομάδων, αλλά και με χαμηλότερο βάρος γέννησης. Οι μετρήσεις των εμβρύων και των νεογνών μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το κάπνισμα την περίοδο γύρω από τη σύλληψη και την καθυστέρηση στην εμβρυϊκή ανάπτυξη".


Υπάρχουν πολλές μελέτες που διερεύνησαν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και η βασική υπόθεση των ερευνητών είναι ότι ο λόγος είναι η αγγειοσυστολή του πλακούντα. Δεν διευκρινίστηκε όμως σε ποιο στάδιο της κύησης επηρεάστηκε από το κάπνισμα η εμβρυϊκή μορφολογία και η εμβρυϊκή ανάπτυξη.


Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν μετρήσεις 689 γυναικών (96 από αυτές καπνίστριες) από απεικονίσεις που έγιναν από την 7η έως τη 10η εβδομάδα της κύησης, αλλά και στην 20η και το βάρος γέννησης, μεταξύ 2010 και 2018.


Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε καθυστέρηση 0,9 ημερών στην εμβρυϊκή ανάπτυξη τη 10ηεβδομάδα και μικρότερο μήκος μηριαίου οστού στην απεικόνιση των 20 εβδομάδων στις εγκύους που κάπνιζαν πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.


Το κάπνισμα γύρω από τη σύλληψη συσχετίστηκε επίσης με βάρος γέννησης που ήταν κατά μέσο όρο 228 γραμμάρια χαμηλότερο στα αγοράκια και 218 γραμμάρια χαμηλότερο στα κοριτσάκια σε σχέση με τις μην καπνίστριες.


"Οι επιπτώσεις που έχει η συνήθεια της μητέρας να καπνίζει την περίοδο γύρω από τη σύλληψη στην καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρά στη γέννηση. Καταφέραμε να δείξουμε ότι όσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο καθυστέρησε η ανάπτυξη", είπε ο επικεφαλής της μελέτης.


Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις του καπνίσματος την περίοδο γύρω από τη σύλληψη στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, που φάνηκε στις γυναίκες, οι οποίες έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση ή μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Αυτό μπορεί να αποδοθεί είτε στο γεγονός ότι γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια την ημερομηνία σύλληψης είτε στο να υπάρχουν πραγματικά μεγαλύτερες επιπτώσεις του καπνίσματος σε αυτές τις περιπτώσεις.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Πηγή: Capital.gr