Εγκυμοσύνη: Μπορώ να κάνω το εμβόλιο γρίπης και το εμβόλιο COVID;




Πολλές ασθενείς που κυοφορούν ρωτούν αυτόν τον καιρό εάν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού (είτε την αναμνηστική δόση).

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τις εγκύους, όπως και για τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι η εμβολιασμένη εγκυμονούσα, "μεταφέρει" αντισώματα και στο μωρό της.

Όσο πιο γρήγορα κάνει μία έγκυος το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθει μια σοβαρή λοίμωξη από COVID και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην εγκυμοσύνη.

"Να κάνω και το εμβόλιο της γρίπης τώρα που είμαι έγκυος;"

Καθώς πλησιάζουμε στην εποχή της γρίπης, οι έγκυοι είναι καλό να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης. Είναι ασφαλές ακόμα κι αν συμπίπτει χρονικά κατά κάποιο τρόπο με το εμβόλιο του COVID (είτε αναφερόμαστε στον αρχικό εμβολιασμό είτε στην αναμνηστική δόση).

"Πρέπει να αφήσω ένα διάστημα μεταξύ του εμβολίου COVI ή της αναμνηστικής δόσης και άλλων εμβολίων όπως της γρίπης;"

Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο ή την αναμνηστική δόση COVID-19 ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης ή το εμβόλιο κατά του κοκκύτη.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει χρόνος μεταξύ των δύο εμβολίων.

Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα, αλλά αν μεσολαβήσουν μία ή δύο μέρες ανάμεσα στα δύο εμβόλια, θα είναι πιο εύκολο να διακρίνει ο γιατρός σας παραδείγματος χάριν ποιο από τα δύο εμβόλια θα μπορούσε να σας έχει προκαλέσει πυρετό.

"Γιατί πρέπει να περιμένω μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να κάνω το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά δεν πειράζει να κάνω το εμβόλιο για τον COVID στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;"

Γενικά προτιμούμε να αποφεύγουμε την έκθεση σε οτιδήποτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η γενική σύσταση να περιμένουν οι έγκυοι έως και 12 εβδομάδες για να κάνουν το εμβόλιο γρίπης.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι επικίνδυνος τις πρώτες 12 εβδομάδες.

Για το εμβόλιο κατά του COVID στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πολλά στοιχεία, χάρη στις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, που έκαναν το εμβόλιο μόλις κυκλοφόρησε και ενώ εκείνες ήταν ακόμα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία παρενέργεια στην εγκυμοσύνη από το εμβόλιο κατά του COVID στο πρώτο, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο ή την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό, είναι εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια χειρουργική επέμβαση ή να γεννήσετε μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θα είναι δύσκολο να διακρίνει ο γιατρός σας εάν συμπτώματα όπως ο πυρετός, αποτελούν επιπλοκή της επέμβασης ή εάν έχουν προκληθεί από το εμβόλιο.

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr