Κάνατε εμβόλιο Johnson; Μελέτη για την ενισχυτική δόση




Η διενέργεια της τρίτης ενισχυτικής δόσης με διαφορετικό εμβόλιο Covid-19 από ό,τι οι προηγούμενες είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα προηγούμενων σχετικών ερευνών. Ειδικότερα, όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, φαίνεται να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη αύξησης των αντισωμάτων τους, αν η έξτρα δεύτερη δόση γίνει με Pfizer/BioNTech ή Moderna, από ό,τι ξανά με J&J, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης.

Η νέα μελέτη που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό), πραγματοποιήθηκε σε εννέα ομάδες των 50 περίπου ανθρώπων, που η κάθε μία δοκίμασε ένα διαφορετικό συνδυασμό εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κάνει αρχικά J&J και μετά Moderna, εμφάνισαν αύξηση των αντισωμάτων τους κατά 76 φορές μέσα στις επόμενες 15 μέρες, ενώ όσοι έκαναν ξανά J&J, είχαν μόνο τετραπλασιασμό των αντισωμάτων τους την ίδια περίοδο. Όσοι έκαναν δεύτερη δόση με Pfizer/BioNTech (μετά από πρώτη δόση J&J), εμφάνισαν αύξηση κατά 35 φορές στα αντισώματα τους.

Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τον έως τώρα δισταγμό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εγκρίνει το αίτημα της Johnson & Johnson για ενισχυτική δόση με το εμβόλιό της, μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες σχετικά με το πώς και πότε να γίνουν οι ενισχυτικές δόσεις σε όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

Η επιτροπή των συμβούλων της FDA θα συζητήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή (λαμβάνοντας υπόψη τη νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας) και στη συνέχεια θα ψηφίσει για το αν απευθύνει σύσταση στη FDA να επιτρέψει στις Moderna και J&J να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η FDA θα εγκρίνει τις έξτρα δόσεις, καθώς η αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου είναι γενικά χαμηλότερη από εκείνη των εμβολίων mRNA δύο δόσεων. Μέχρι στιγμής η FDA έχει εγκρίνει από τον περασμένο μήνα την χορήγηση αναμνηστικής δόσης μόνο για το εμβόλιο της Pfizer.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση J&J, ο κατάλληλος χρόνος διενέργειας μιας ενισχυτικής δόσης με οποιοδήποτε εμβόλιο (είτε ξανά με το ίδιο ή άλλης εταιρείας) παραμένει αβέβαιος ακόμη. Η επιτροπή συμβούλων της FDA σε αυτή τη φάση θα ψηφίσει μόνο για το αν θα επιτραπεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ κάτι ανάλογο θα κάνει την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή συμβούλων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Αν και οι δύο φορείς - FDA και CDC - συμφωνήσουν για μια πρόσθετη δόση στο εμβόλιο J&J, θα πρέπει να διευκρινιστεί στη συνέχεια αν αυτή θα γίνει με το ίδιο εμβόλιο ή με άλλο και σε ποιά χρονική απόσταση από την πρώτη δόση.


Πηγή: Capital.gr