Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;




Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως αναφορικά με τους άντρες. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνδρες το χρόνο θα διαγνωσθούν με τη νόσο, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός κυμαίνεται στις 450.000 νέες διαγνώσεις. Χαρακτηριστικά το 2018, ο καρκίνος του προστάτη αφαίρεσε τη ζωή από 107.000 άνδρες στην ήπειρό μας, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον ετήσιο αριθμό θανάτων για τον καρκίνο του μαστού, όπως εξηγούν οι ειδικοί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Κι όμως, παρότι οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι "σκληρά", κάτω από τους μισούς άνδρες της Ευρώπης γνωρίζουν επακριβώς τον κίνδυνο αυτόν και πως μπορεί να προληφθεί.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;

Δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος ζωής που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος, έτσι ώστε η νόσος αυτή, να έχει λιγότερες πιθανότητες να δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, βοηθούν σαφώς, οι συνήθειες – κλειδιά για τη γενική πρόληψη του καρκίνου όπως οι παρακάτω:

Η αποφυγή του καπνίσματος
Η υγιεινή διατροφή
Η τακτική φυσική δραστηριότητα, και η
Η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος.

Από την άλλη μεριά, καμιά βιταμίνη ή συμπλήρωμα διατροφής δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος με καρκίνο του προστάτη.

Ο σημαντικός ρόλος του προληπτικού ελέγχου στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου

"Η απόφαση για το αν θα υποβληθείτε ενεργά, αλλά και με ποια συχνότητα, σε προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση της νόσου, είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον Ουρολόγο σας. Ας γνωρίζετε πάντως τα πλήρη δεδομένα", συστήνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία:

• Κάνοντας προληπτικό έλεγχο θα έχετε απαντήσει στο άγχος σας, τι συμβαίνει με τον προστάτη σας, γιατί ίσως ανεβαίνει το PSA σας και αν κρύβεται η νόσος στον προστάτη σας.

• Βεβαίως μπορεί και να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια διάγνωση καρκίνου στον προστάτη, ωστόσο αυτό θα είναι μάλλον διαχειρίσιμο (δηλαδή θα πρόκειται για εντοπισμένη νόσο) ενώ…

• Δεν υπάρχει άλλος πιο αξιόπιστος τρόπος, πλην της κατευθυνόμενης βιοψίας προστάτη, για να έχετε τη διαβεβαίωση αυτή, παρά τη μικρή πιθανότητα, να υπάρχει μεν η νόσος αλλά να μη διαγνωσθεί πάραυτα από τη βιοψία (με απλά λόγια είναι πιθανό να χρειαστεί επανάληψη της βιοψίας).

• Η νέα αυτή διάγνωση, εφόσον προκύψει από τον προληπτικό έλεγχο, θα σας δώσει αναγκαστικά μια ευθύνη απόφασης.

• Για την οποία νέα αυτή διάγνωση, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για νόσο χαμηλού κινδύνου για πρόοδο και εξέλιξη, δηλαδή να μην επηρεάσει τη ζωή σας, ουσιαστικά να υπάρχει χωρίς να προκαλέσει ποτέ προβλήματα,

• … από την άλλη μεριά η νόσος που θα έχει βρεθεί, μπορεί και να είναι υψηλού κινδύνου, που να μπορεί κατά το πιθανότερο να προκαλέσει στο μέλλον προβλήματα (άρα να πρέπει να θεραπευθεί άμεσα), ενώ κι η ίδια η θεραπεία μπορεί να έχει άλλες επιπλοκές.


Πηγή: Capital.gr