Βγήκαν οι βάσεις: "Αποτυχία" στις Πανελλήνιες - μετά, τι;




Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, (www.athinaedu.com).

Μόλις βγήκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις πανεπιστημιακές σχολές και πολλοί νέοι -και οι γονείς τους- μπορεί να νιώσουν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα. Τι μπορείς να κάνεις και να σκεφτείς μετά από μια "αποτυχία" στις Πανελλήνιες;

Αξίζει να θυμόμαστε πως η διαδικασία των Πανελληνίων δεν είναι μόνο η είσοδος στη επαγγελματική σταδιοδρομία του παιδιού αλλά και η είσοδος στην ενήλικη ζωή του. Από την στιγμή που βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα πρέπει όλοι μαζί, σαν οικογένεια, να δείτε τις επιλογές που υπάρχουν και τον τρόπο υλοποίησης τους με γνώμονα τα "θέλω" του παιδιού αλλά και τα οικογενειακά σας κριτήρια. Μην ξεχνάς ότι ένας νέος στην ηλικία των 18 μπορεί να πιστέψει και να κάνει τα πάντα, γιατί σε αυτή την ηλικία η ζωή του είναι μπροστά. Είναι στη χρονική στιγμή, όπου γυρίζει σελίδα και ξεκινάει να γράφει. Ας του δώσουμε ως γονείς την επιλογή να μπορεί να γράψει σωστά, ευανάγνωστα μια ιστορία που τον κάνει ευτυχισμένο ακόμα και αν απέτυχε στις εξετάσεις.

Σκέψεις και πράξεις μετά από μια αποτυχία στις Πανελλήνιες

#1
Ότι το σύστημα ίσως να μην του έδωσε την ευκαιρία να συγκεκριμενοποιήσει ποιος ήταν πραγματικά ο στόχος του. Το να γράψει "καλά" στις εξετάσεις είναι στόχος μη συγκεκριμένος, μετρήσιμος και έτσι δεν έγινε εφικτός. Αν επιλέξει να ξαναδοκιμάσει πρέπει να γίνει συγκεκριμένος ποιος είναι ο στόχος και με ποιο βαθμό θα μπει στη σχολή που θέλει. Θα πρέπει να αξιολογεί την προσπάθεια του σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και όχι στο τέλος.
#2
Η αποτυχία στις Πανελλήνιες είναι ευκαιρία για ανατροφοδότηση της σκέψης. Μπορεί με αφορμή αυτό, το παιδί να αξιολογήσει τι δεν πήγε καλά, να βρει την αιτία και να βελτιώσει την επίδοσή του δοκιμάζοντας εναλλακτικούς τρόπους. Για να επιτύχει κανείς έναν στόχο χρειάζεται να βρει το πιθανό λάθος και να το διορθώσει.


Πηγή: Capital.gr