Ένας έξυπνος τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των μωρών που γεννιούνται με καισαρική




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική δεν έχουν τα ίδια ευεργετικά βακτήρια με τα μωρά που γεννιούνται κολπικά. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να αποκατασταθούν με έναν απλό τρόπο.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που ζουν μέσα και στο σώμα μας. Ορισμένοι είναι ευεργετικοί και άλλοι όχι.

Οι μητέρες παρέχουν φυσιολογικά αυτούς τους "πρωτοπόρους άποικους" στον αποστειρωμένο οργανισμό των μωρών τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και έτσι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα αντιβιοτικά όμως και οι καισαρικές τομές διαταράσσουν αυτή τη φυσιολογική μετάδοση μικροβίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, άσθματος και μεταβολικών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία της υγείας 177 μωρών από τέσσερις χώρες κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Από αυτά 98 γεννήθηκαν κολπικά και 79 με καισαρική. Τριάντα από τα μωρά, αμέσως μετά τη γέννησή τους καθαρίστηκαν με μία γάζα που είχε τοποθετηθεί στον κόλπο της μητέρας τους.

Αναλύσεις έδειξαν ότι το μικροβίωμα των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική και καθαρίστηκαν με τη γάζα που έφερε τα κολπικά υγρά της μητέρας τους, ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό των μωρών που γεννήθηκαν κολπικά.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρόβια στον κόλπο της μητέρας την ημέρα του τοκετού ήταν παρόμοια με τα βακτήρια που εντοπίστηκαν σε άλλα σημεία του σώματός των μωρών (έντερο, στόμα και δέρμα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι τα κολπικά υγρά της μητέρας βοηθούν ώστε να μεταφερθούν βακτήρια σε ολόκληρο το σώμα των μωρών.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη παρατήρησης που έδειξε ότι η αποκατάσταση της φυσικής έκθεσης ενός μωρού που γεννιέται με καισαρική στα κολπικά μικρόβια της μητέρας του ομαλοποιεί την ανάπτυξη των μικροβίων κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν η ομαλοποίηση της ανάπτυξης μικροβίων μεταφράζεται σε προστασία από ασθένειες. Χρειάζονται επίσης περαιτέρω έρευνες ώστε να προσδιοριστεί ποια είναι τα βακτήρια που προστατεύουν από την παχυσαρκία, το άσθμα και τις αλλεργίες, ασθένειες με υποκείμενη φλεγμονή όπως είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 15% των γεννήσεων γίνεται υποχρεωτικά με καισαρική για να μην κινδυνεύσει η ζωή της μητέρας ή του μωρού. Σε αρκετές χώρες όμως, όπως η Βραζιλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ιράν και η Κίνα, το ποσοστό των καισαρικών φθάνει το 70%.


Πηγή: Capital.gr