Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την αντιμετώπιση κήλης




Γράφει ο Πιστοποιημένος Master Surgeon & Χειρουργός Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε οποιαδήποτε μορφή stress, μέσω μιας σειράς ενδογενών μηχανισμών, που στοχεύουν στη διατήρηση της ομοιόστασης. Έχει διαπιστωθεί πως οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του οργανισμού, με την ενεργοποίηση των προαναφερθέντων μηχανισμών, δηλαδή την έκκριση των υποφυσιακών ορμονών και την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Με λίγα λόγια, η ιδέα και μόνο οποιασδήποτε χειρουργικής διαδικασίας είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντικό stress στον οργανισμό μας, είτε πριν την επέμβαση (προεγχειρητικό stress) είτε μετά (μετεγχειρητικό stress). Τόσο το προεγχειρητικό όσο και το μετεγχειρητικό stress, συνδέονται με διάφορους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη συνολική εμπειρία του ασθενούς, τον μετεγχειρητικό πόνο, την - παροδική - απώλεια της ανεξαρτησίας του, την αποχή από την εργασία και τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες.

Ο στόχος της σύγχρονης χειρουργικής, είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η εξομάλυνση της διαδικασίας ανάρρωσης του ασθενούς, επομένως και η ελάττωση του stress πριν και μετά το χειρουργείο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες, εγκαινιάζοντας μια ολόκληρη ξεχωριστή υποειδικότητα της χειρουργικής, αυτήν της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που είναι πλέον διαθέσιμες, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το ιστικό τραύμα σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική τεχνική. Εκτός όμως από τη μείωση του τραύματος, η χρήση των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών προσφέρει πολλαπλά περαιτέρω οφέλη στους ασθενείς και διευρυμένες δυνατότητες στους χειρουργούς. Πλέον, όχι απλώς μειώνεται συνολικά η ταλαιπωρία του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, αλλά παρέχεται και η δυνατότητα αντιμετώπισης χειρουργικών περιπτώσεων που παλαιότερα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπισθούν.

Ελάχιστα Επεμβατική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, κήλη των αθλητών, μετεγχειρητική κήλη), αποτελούν ορισμένες από τις συχνότερες παθήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η χρήση των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών κατάφερε να μετατρέψει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση σε μια απλή και σύντομη διαδικασία, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Οι σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που είναι διαθέσιμες για τη χειρουργική αντιμετώπιση μιας κήλης είναι οι εξής:

• Λαπαροσκοπική ενδοπεριτοναϊκή αποκατάσταση (IPOM, TAPP) (κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική)

• Ολικώς εξωπεριτοναϊκή ενδοσκοπική αποκατάσταση (TEP & eTEP)

• Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση

Τι γίνεται αμέσως μετά την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών δεν απαιτείται νοσηλεία μετά την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της κήλης τους και η συνήθης παραμονή στο νοσοκομείο κυμαίνεται μεταξύ 3-6 ωρών. Επομένως αμέσως μετά την επέμβαση και αφού ο ασθενής συνέλθει από την αναισθησία, φάει κάτι ελαφρύ, πιει νερό και ουρήσει, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Προσοχή, ο ασθενής θα πρέπει να έχει φροντίσει να συνοδεύεται, καθώς η οδήγηση δεν περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες που επιτρέπονται την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Με ποια σειρά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες & μετά από πόσο καιρό;

Η ημέρα του χειρουργείου, μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα πρέπει να αφιερωθεί στην ξεκούραση του ασθενούς. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει συνήθως πόνος και οποιαδήποτε πιθανή ενόχληση μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως με ένα απλό παυσίπονο, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα αίσθημα κόπωσης της ίδια ημέρα, το οποίο δεν είναι απίθανο να παραμείνει για 1-2 ημέρες ακόμα.

Παρακάτω παρουσιάζονται με τη σειρά οι δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε να εκτελείτε σταδιακά την πρώτη εβδομάδα του χειρουργείου.

• Περπάτημα: Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο. Μάλιστα το περπάτημα, μπορεί να αποδειχθεί και ωφέλιμο, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων, χωρίς να επιβαρύνει το κοιλιακό τοίχωμα.

• Μπάνιο: Το μπάνιο επιτρέπεται την ίδια ημέρα του χειρουργείου, μετά την επιστροφή στο σπίτι, με χρήση αδιάβροχων επιθεμάτων.

• Οδήγηση: Η οδήγηση αυτοκινήτου επιτρέπεται από την επόμενη ημέρα

• Εργασία: Ανάλογα με τη φύση της εργασίας, η επιστροφή μπορεί να είναι άμεση ή να καθυστερήσει κάποιες ημέρες. Ανάλογα με τη δουλειά σας, ο Ιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε και τι να αποφύγετε.

• Σεξουαλική επαφή: Επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες.

• Άθληση: Ο ασθενής θα λάβει οδηγίες από το Χειρουργό, ανάλογα με τη φύση της αθλητικής δραστηριότητας. Η περίοδος αποχής από την άθληση κυμαίνεται από 2 έως 15-20 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ευχαριστούμε το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Πιστοποιημένο Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη χειρουργική κηλών από το Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC) | Διευθυντή Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General | Διευθυντή Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών του Metropolitan General | Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό.


Πηγή: Capital.gr