Πάσχετε από κάποια ρευματική πάθηση; Να πώς θα ταξιδέψετε ευκολότερα




Το καλοκαίρι έφτασε και μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, όλοι μας σκεφτόμαστε τις διακοπές και τις εξορμήσεις μας. Η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ μοιράζεται τις γνώσεις και την προσωπική της εμπειρία και μας επισημαίνει πώς μπορεί ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα να απολαύσει περισσότερο το ταξίδι και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ταξιδεύοντας με ένα ρευματικό νόσημα
Πόσο εύκολο είναι όμως για κάποιον που νοσεί από ένα ρευματικό νόσημα να οργανώσει σωστά το ταξίδι και τι χρειάζεται να έχει μαζί του; Προσωπικά τα ταξίδια γενικώς με κουράζουν απίστευτα, ειδικά του εξωτερικού, και προσπαθώ να τα αποφεύγω. Πηγαίνοντας σε κάποιον προορισμό αυτό που φροντίζω πάντα είναι η ασφάλεια που θα μπορούσε να μου παρέχει σε θέματα υγείας σε περίπτωση που μου συμβεί το οτιδήποτε.

Τα ταξίδια, έχοντας ρευματοειδή αρθρίτιδα για μένα ήταν πάντα μια πρόκληση. Κάποιες φορές ειδικά όταν κάποιος ταξιδεύει μόνος του με ένα χρόνιο νόσημα, όσο και να θέλει να το δει θετικά, δημιουργείται σε κάποιο βαθμό στρες. Οι σωματικές προκλήσεις που δύσκολα τις αποφεύγουμε ειδικά όταν το νόσημα μας δεν είναι εμφανές, όπως η ανύψωση ή η μεταφορά βαριών αντικειμένων, η ορθοστασία και η παραμονή σε στενούς χώρους, όπως το αεροπλάνο ή το λεωφορείο για πολλές ώρες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πέρα όμως από κάποια αρνητικά , θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια και ευχάριστα αρκεί να έχουμε κάνει τον σωστό προγραμματισμό, φροντίζοντας να έχουμε κάνει όσο τον δυνατόν περισσότερη δουλειά από το σπίτι. Μερικές συμβουλές για τους ταξιδιώτες με ρευματική πάθηση θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:

1) Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας. Για οποιοδήποτε ταξίδι θέλετε να κάνετε καλό είναι να είναι ενήμερος. Προσωπικά δεν πάω πουθενά αν δεν το γνωρίζει ο γιατρός μου, τον ενημερώνω για το πόσες μέρες έχω σκοπό να μείνω εκεί που θα πάω και τι σκοπεύω να κάνω, αν είναι για επαγγελματικούς λόγους το ταξίδι, που μπορεί να είναι πιο απαιτητικό. Τον συμβουλεύομαι για το τι πρέπει να προσέξω και συνεννοούμαστε ώστε σε περίπτωση που τον χρειαστώ να μπορώ να του τηλεφωνήσω.

2) Συντάσσω μια λίστα για το τι πρέπει να προσέξω και να μην ξεχάσω, όπως ένα καθημερινό πρόγραμμα ξεκούρασης ή ανάκαμψης για όση διάρκεια βρίσκομαι στο δρόμο, φροντίζω να εντοπίσω ένα κέντρο φροντίδας ή γιατρό στον προορισμό μου αν χρειαστώ ιατρική βοήθεια, δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγω. Ζητάω από τον γιατρό μου να γράψει μια συνταγή για φάρμακα που μπορεί να χρειαστώ, ειδικά όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, και ελέγχω αν η ασφάλεια μου με καλύπτει ενώ ταξιδεύω ή χρειάζομαι κάποια συμπληρωματική ασφάλιση.
Φροντίδα για τη μεταφορά των φαρμάκων
Εάν θα πρέπει να φύγετε, ειδικά αν έχετε σκοπό να πάτε μακριά για αρκετές μέρες, θα πρέπει να συσκευάσετε προσεκτικά όλα τα φάρμακα τα οποία χρειάζεστε, συνταγογραφούμενα και μη, βιταμίνες και αλοιφές. Εάν χρησιμοποιείται αρκετά φάρμακα, καλό θα ήταν να φτιάξετε μια λίστα και να βεβαιωθείτε ότι έχετε θεραπεία τόση όση χρειάζεστε για το ταξίδι σας καθώς και μερικές επιπλέον σε περίπτωση που χρειαστεί να κάτσετε παραπάνω. Είναι σημαντικό να έχετε προνοήσει για όλα αυτά ειδικά όταν το μέρος που πάτε είναι άγνωστο. Το μίνι φαρμακείο καλό θα ήταν να το έχετε συσκευάσει σε μια τσάντα μεταφοράς και να το έχετε μαζί σας ειδικά για φάρμακα που χρειάζονται ειδική συντήρηση λόγω θερμοκρασιών και θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγειάκι μεταφοράς για την ασφάλεια του φαρμάκου και κατ’ επέκταση την δική σας, λόγω αλλοίωσης των συστατικών τους που μπορεί να υποστούν.

Τέλος κάποιες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιείτε μπορεί να θεωρούνται παράνομες ή να ελέγχονται στη χώρα προορισμού σας, όπως κάποια παυσίπονα οπιούχα ή κάποια φάρμακα που απαιτούν χρήση σύριγγας. Επικοινωνήστε με το Υπουργείο Εξωτερικών για οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε, διατηρείτε τα φάρμακα σας στις αρχικές συσκευασίες και ζητήστε από τον γιατρό σας να γράψει μια επιστολή που να εξηγεί γιατί χρειάζεστε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μην ξεχάσετε να τηρείτε την ρουτίνα σας σχετικά με την διατροφή και την άσκηση και κάποιες βοηθητικές συσκευές που μπορεί να είναι χρήσιμες για να τις έχετε μαζί σας, θα μπορούσαν να είναι, ένα μαξιλάρι ταξιδιού σε σχήμα πεταλούδα για την στήριξη του κεφαλιού και την μείωση της πίεσης στο λαιμό σας, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, ένα οσφυϊκό μαξιλάρι που έχει σχεδιαστεί και που ταιριάζει σε εσάς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γύρω από την περιοχή της μέσης για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη σε περίπτωση πολύωρης καθιστικής θέσης.

Σωστός προγραμματισμός λοιπόν και καλό μας ταξίδι.


Πηγή: Capital.gr