Καρδιαγγειακά νοσήματα: οι στατίνες, η "επίφοβη" ηλικία κι να έχει νόημα να κόψετε το τσιγάρο τώρα




Παγκοσμίως, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου και σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευθύνονται για 17,9 εκατομμύρια θανάτους. Αυτό και μόνο κάνει επιτακτική ανάγκη τη σωστή ενημέρωση ώστε να γνωρίζουμε πώς θα τα προλάβουμε. Οι παρακάτω "μύθοι" δεν θα πρέπει να μας αποσυντονίζουν στην προσπάθεια για μια πιο υγιή καρδιά!

"Οι νέοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για καρδιαγγειακά νοσήματα"

Είναι αλήθεια πως προβλήματα καρδιάς είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ωστόσο ένα 4-10% καρδιακών προσβολών συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45 ετών κυρίως άντρες. Επιπλέον, οι καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς μεγαλώνουμε. Η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και το κάπνισμα είναι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την πρόγνωση.

"Παίρνω χάπια για τη χοληστερόλη, άρα μπορώ να τρώω ό,τι θέλω"

Οι στατίνες είναι φάρμακα που πολύ συχνά δίνονται για τον έλεγχο της χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει στατίνες μπορεί να καταναλώνει χωρίς μέτρο τροφές με κορεσμένα λιπαρά.

Η χοληστερόλη είτε προσλαμβάνεται μέσω της τροφής μας είτε παράγεται στο συκώτι. Οι στατίνες μπλοκάρουν ένα ένζυμο στο συκώτι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό όμως σημαίνει πως η χοληστερόλη που καταναλώνουμε μπορεί και πάλι να φτάσει στο αίμα.

Επιπλέον, όσο κι αν οι στατίνες βοηθούν, μια κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζοντας άλλους παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης.

"Καπνίζω πολλά χρόνια, οπότε δεν έχει νόημα να το κόψω τώρα"

Αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Το κάπνισμα αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μόλις σταματήσει κανείς να καπνίζει, ξεκινούν τα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, "δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε ή για πόσα χρόνια καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία βελτιώνει την υγεία σας. Όταν το κόψετε είναι πιθανό ότι θα προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, θα αναπνέετε πιο εύκολα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια". Επισημαίνεται επίσης ότι κόβοντας το τσιγάρο μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Capital.gr