Ψωμάκια σε διάφορες γεύσεις: με ελιές, λιαστές ντομάτες, μυρωδικά, σουσάμι



Όταν καταπιάνεσαι με ένα τόσο βασικό θέμα όπως είναι το φούρνισμα του ψωμιού είναι σημαντικό να έχεις τη σωστή συνταγή.


Υλικά

  • 500 γρ.αλεύρι ζυμωτό
  • 250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ.ζάχαρη
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 2 κ.σ.ελαιόλαδο
  • 500 mlχλιαρό νερό
  • ψιλοκομμένες ελιές, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ρίγανη ή ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας, σουσάμι

Εκτέλεση
  • Σε μπολ βάζουμε τα δύο άλευρα με το αλάτι
  • Σε άλλο μπολ ρίχνουμε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και 250 ml από το νερό.
  • Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά
  • Ρίχνουμε τα άλευρα στο μείγμα με τη μαγιά, κάνουμε μια λακκουβίτσα και βάζουμε το ελαιόλαδο στο κέντρο. Το ζυμώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά.
  • Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια
  • Σε ξύλινη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια. Τα γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας όπως ελιές, λιαστές ντομάτες, ξερά μυρωδικά και σουσάμι, πλάθοντάς τα σε καρβελάκια
  • Τα αφήνουμε καλυμμένα με πετσέτα, να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν




Πηγή: Cool Artisan