Παραδοσιακό γιουβέτσι στη γάστρα

IMG_5798

Ποιο ελληνικό σπίτι δεν λατρεύει αυτό το φαγητό;

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο έξτρα
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περασμένα στον τρίφτη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι περίπου 8-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι και καρότα και τα αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματα τους.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας για 1 ώρα.
  • Προς το τέλος, αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
  • Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  • Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
  • Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε και το τυρί κομμένο σε κύβους.


Πηγή: Cool Artisan