Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τους συσχετισμούς και τον ύπνο



Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, διεθνώς πιστοποιημένη παιδιατρική σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC | babysleep.gr

Όταν οι οικογένειες επικοινωνούν μαζί μου για να συζητήσουν διάφορα θέματα που τις απασχολούν με τον ύπνο του μωρού τους, πάντα ρωτώ με ποιες ενέργειες κοιμάται το μωρό. Το ρωτάω γιατί είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζω εάν το μωρό έχει δημιουργήσει συσχετισμούς με τον ύπνο. Η σχέση αυτή είναι οποιαδήποτε ενέργεια ή αντικείμενο χρειάζεται το μωρό για να κοιμηθεί. Μερικές ενώσεις είναι θετικές, ενώ άλλες είναι αρνητικές.

Όλοι έχουμε δημιουργήσει συσχετισμούς ύπνου. Κοιμάσαι καλύτερα όταν βρίσκεσαι στο κρεβάτι σου ή όταν μένεις ως επισκέπτης κάπου; Όλοι κοιμόμαστε καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες, διότι συνδέουμε αυτές με τον ύπνο. Δεν διαφέρει για τα μωρά μας. Συνδέουν επίσης ορισμένες συνθήκες ή αντικείμενα με τον ύπνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μια σχέση ύπνου βοηθά (θετικά) ή εμποδίζει (αρνητικά) το μωρό σου να έχει καλύτερο ύπνο.

Αρνητικοί συσχετισμοί:

Αρνητικός συσχετισμός ύπνου είναι οτιδήποτε χρειάζεται ώστε να κοιμηθεί το μωρό που δεν μπορεί να κάνει μόνο του. Με άλλα λόγια, μια αρνητική σχέση ύπνου διατηρεί τον ύπνο του παιδιού εξαρτώμενο από έναν εξωτερικό παράγοντα.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές αρνητικές συσχετίσεις:

  • Διατροφή στον ύπνο (θηλασμός ή μπουκάλι)
  • Κίνηση (να κουνιέται, περπάτημα, καρότσι/αυτοκίνητο)
  • Ρυθμικό τρίψιμο πλάτης / κράτημα χεριού

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί θεωρούνται αρνητικοί συσχετισμοί ύπνου είναι επειδή εάν το μωρό κοιμάται μόνο ενώ πιπιλίζει το μπουκάλι, τότε θα περιμένει να τρέφεται για να κοιμηθεί ξανά όταν ξυπνήσει τη νύχτα. Αυτό διατηρεί τον ύπνο του μωρού σου εξαρτώμενο από εσένα/φροντιστή.

Θετικές ενώσεις:

Οι θετικοί συσχετισμοί ύπνου είναι οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μωρό ανεξάρτητα για να ηρεμήσει στον ύπνο του. Μερικές θετικές συσχετίσεις ύπνου είναι:
  • Ρουτίνες ύπνου
  • Σταθερό περιβάλλον ύπνου
  • Τρίψιμο υπνόσακου/κατωσέντονου
  • Άκουσμα αναπνοής/φωνής/καρδιάς
  • Κούνημα σώματος, κεφαλής ή άλλη ρυθμική κίνηση

Τι να κάνεις εάν το παιδί σου έχει δημιουργήσει αρνητικούς συσχετισμούς ύπνου:

Είναι συνηθισμένο τα μωρά να αναπτύσσουν αρνητικούς συσχετισμούς ύπνου, και εάν έχει αναπτύξει και το μωρό σου, μάθε ότι δεν είσαι μόνη. Εάν το μωρό εξαρτάται από εσένα, ένα αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση για να κοιμηθεί τότε:
  1. Δημιούργησε ένα  ευνοϊκό περιβάλλον ύπνου
  2. Εισήγαγε μια χαλαρωτική ρουτίνα για ύπνο
  3. Προσπάθησε για ανεξάρτητες ικανότητες ύπνου
  4. Μείνε συνεπής