Η μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό μειώνει την ανάγκη βιοψίας




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθούν βιοψίες, οι οποίες γίνονται όταν η μαστογραφία δείχνει ύποπτα ευρήματα. Θέλησαν να δουν εάν ισχύει η υπόθεση ότι οι γυναίκες που κάνουν συμπληρωματική μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό στο μαστό χωρίς να βρεθούν ευρήματα, δεν είναι ανάγκη να κάνουν βιοψία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μία αρνητική μαγνητική του μαστού ελαττώνει κατά 80,6% την υποψία κακοήθειας.

Οι ερευνητές έκαναν συστηματική ανασκόπηση ερευνών που είχαν γίνει από το 2000 μέχρι το 2020 σχετικά με τη χρησιμότητα της συμπληρωματικής μαγνητικής με σκιαγραφικό στο μαστό, όταν η μαστογραφία έχει δείξει ύποπτες αποτιτανώσεις και οι γυναίκες κάνουν στη συνέχεια στερεοτακτική βιοψία.

Κατέγραψαν τα αληθινά θετικά (TP), ψευδώς θετικά, αληθινά αρνητικά και ψευδώς αρνητικά (FN) αποτελέσματα. Μέτρησαν πόσες βιοψίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και υπολόγισαν πόσα ήταν τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Ανέλυσαν 13 μελέτες με συνολικά 1414 περιπτώσεις βλαβών, στις οποίες το 43,6% ήταν καρκίνος.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό είχε πιο ακριβή αποτελέσματα στις περιπτώσεις αποτιτανώσεων σε σχέση με τις περιπτώσεις που υπήρχαν κι άλλα ευρήματα.

Στην πρώτη ομάδα (στις γυναίκες που έκαναν μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό) το ποσοστό των βιοψιών που μπορούσαν να αποφευχθούν ήταν 80,6%, ενώ τα ψευδώς αρνητικά ποσοστά διηθητικού καρκίνου του μαστού ήταν 3,7%, μεταξύ των οποίων 1,6% ήταν διηθητικοί.

Η πιθανότητα πριν την εξέταση ήταν 22% και μετά δεν υπερέβη το 2%.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν μία συμπληρωματική μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό βγαίνει αρνητική, δεν είναι απαραίτητη η βιοψία στο 80,6% των περιπτώσεων μικρών αποτιτανώσεων.

Βέβαια, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση για να διαγνώσουμε έγκαιρα και το 2% των καρκίνων που θα ξέφευγαν εάν δεν γινόταν βιοψία.

Πηγή: Capital.gr