Συνταγές
Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με τζίντζερ και ταμπάσκο

Το κουνουπίδι είναι αυτό το ένα φαγητό που δεν έτρωγα με τίποτα όταν ήμουν μικρός. Μεγαλώνοντας φοβόμουν να το μαγειρέψω για να μην μυρίσει το σπίτι, ο απόλυτος μύθος που πλέον ξέρω καλά ότι δεν ίσχυει όταν το κουνουπίδι είναι φρέσκο και του προσθέσεις μυρωδικά!
Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για να ξεκλέψεις κάθε δίαιτα που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Ο πουρές και η βελουτέ σούπα κουνουπίδι έχουν υφή που θυμίζει πατάτα αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση! Ταιριάζει τέλεια με λεμόνι και καυτερά (όπως tabasco ή sriracha) αλλά και πιο comfort (όπως παρμεζάνα και τσένταρ).
Εγώ σήμερα φτιάχνω βελουτέ, βελούδινη με νότες καυτερού και λεμονάτου.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε χοντρές φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ περασμένο από τον τρίφτη
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- Ταμπάσκο, όσο θέλετε
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1 1/2 φλιτζάνια γάλα πλήρες (ή κρέμα γάλακτος αν θέλετε πιο γεμάτη γεύση)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πέστο λιαστής ντομάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι
- Προσθέτουμε το κουνουπίδι και στη συνέχεια το κρεμμύδι
- Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να ροδίζουν, περιπου 7 με 8 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σκόρδο
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου τα λαχανικά καραμελώσουν, περίπου για άλλα 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το ταμπάσκο, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και το πιπέρι καγιέν
- Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμα1 λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
- Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, κάνουμε τη σούπα πουρέ
- Προσθέτουμε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με πέστο λιαστής ντομάτας.
Πηγή: Cool Artisan


