Εγκυμοσύνη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες σύλληψης




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες που κάνουν χρήση κάνναβης πριν μείνουν έγκυοι είναι πιθανό να δυσκολευτούν να συλλάβουν σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κάνουν χρήση.

Η νέα αμερικανική μελέτη, δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις προσπάθειες περίπου 1.200 γυναικών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι και στο παρελθόν είχαν μία ή δύο αποβολές.

Περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι
Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι έκαναν χρήση προϊόντων κάνναβης πριν από την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης ή που είχαν θετικό τεστ ούρων για χρήση κάνναβης, είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν ανά μηνιαίο κύκλο από τις γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν κάνναβη.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι δεν είχαν στοιχεία για τη χρήση κάνναβης από τους συντρόφους των γυναικών.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών που είχαν μία ή δύο αποβολές. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις προσπάθειες επίτευξης εγκυμοσύνης έως και για έξι μήνες και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εφόσον είχε επιτευχθεί.

Όλες δήλωσαν εάν είχαν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες και διευκρίνισαν εάν αυτό συνέβη σπάνια, περιστασιακά, μερικές φορές, συχνά ή ακόμα και καθημερινά. Έδωσαν επίσης δείγματα ούρων για ανάλυση την πρώτη μέρα συμμετοχής στην έρευνα και στη συνέχεια μετά από έξι μήνες ή όταν έμειναν έγκυοι (στις περιπτώσεις που η σύλληψη έγινε νωρίτερα).

Συνολικά 62 γυναίκες (ποσοστό 5%) είτε είχαν θετικό τεστ ούρων είτε απάντησαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη πριν από τη σύλληψη.

Για κάθε μηνιαίο κύκλο, οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη ενώ προσπαθούσαν να συλλάβουν είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην ομάδα των γυναικών που έκαναν χρήση κάνναβης, το 42% έμειναν έγκυοι, ενώ στην ομάδα εκείνων που δεν έκαναν χρήση το ποσοστό έφθασε στο 66%. Δεν διαπίστωσαν διαφορές στα ποσοστά αποβολών των δύο ομάδων.

Οι χρήστες κάνναβης είχαν διαφορές στις ορμόνες της ωορρηξίας
Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών που παίζουν ρόλο στην ωορρηξία. Είχαν αυξημένη ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και συγκριτικά με τη θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), η ωχρονιτρόπος ήταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση κάνναβης θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στο ενδομήτριο, κάνοντας πιο δύσκολη την εμφύτευση του εμβρύου και συνεπώς την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Τα μειονεκτήματα της μελέτης είναι ο μικρός αριθμός των γυναικών, η έλλειψη πληροφοριών για τις άλλες καθημερινές συνήθειές τους και για τους συντρόφους τους.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση προϊόντων κάνναβης είναι πιθανό να επηρεάζει την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης.


Πηγή: Capital.gr