Κολοκυθόπιτα με σάλτσα γιαουρτιού


Kolokythopita me saltsa giaoyrtioy

Μια διαφορετική, αλλά ιδιαίτερα γευστική πίτα, απο τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, με πρωταγωνιστή το κολοκυθάκι.

Υλικά

Για την κολοκυθόπιτα

  • 1 ½ κ. κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 4 αβγά
  • 7 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

Για την κολοκυθόπιτα
  • Πλένουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  • Ρίχνουμε αλάτι και βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι για 30-40 λεπτά, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Μόλις στραγγίσουν τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το αλεύρι και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα με τα κολοκυθάκια και τα μυρωδικά.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά, μέχρι η κολοκυθόπιτα να ροδίσει.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • Εντωμεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον άνηθο, ανακτεύουμε με ένα κουτάλι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο.
  • Αφαιρούμε την κολοκυθόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε συνοδεία σάλτσας γιαουρτιού.


Πηγή: Dimitris Skarmoutsos