Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο



Σήμερα φουρνίζουμε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα με πικάντικη φέτα και πολλά μυρωδικά! Φτιάχνουμε σπιτικό, χειροποίητο, χωριάτικο φύλο σε τραγανές στρώσεις και γεμίζουμε με την πιο νόστιμη και αρωματική γέμιση.

Tip 1: Παραδοσιακά οι πίτες γίνονται σε φαρδύ, ορθογώνιο ταψί αλλά προσωπικά προτιμώ το στρογγυλό για το σχήμα αλλά και γιατί τα κομμάτια παίρνουν ύψος.

Tip 2: Για να γίνουν πιο τραγανά τα φύλλα και να ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα, δεν ψήνουμε ποτέ στον αέρα. Πάντα στις αντιστάσεις.


Υλικά

Για τo χωριάτικο φύλλο

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 15 ml ξίδι
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 340 γρ. χλιαρό νερό
  • (έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη γέμιση
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο
  • 750 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα, όχι κοτσάνια)
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. σιμιγδάλι
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 450 γραμ. σκληρή φέτα σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι


Εκτέλεση

Για τo χωριάτικο φύλλο
  • Περνάμε το αλεύρι από μια σίτα για να εξαφανίζουμε τυχόν γρομπαλάκια από την υγρασία
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ρίχνουμε στο κέντρο το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι κι έπειτα αρχίζουμε να δουλεύουμε με τα χέρια.
  • Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε με δύναμη μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Ζύμώνουμε για 7-8 λεπτά με δυνατές κινήσεις μέχρι η ζύμη μας να είναι ελαστική και δεμένη.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-3 ώρες. Όσο περισότερο ξεκουραστεί τόσο πιο πολύ θα δουλέψει η γλουτένη και θα έχουμε φύλλα που δεν σπάνε.

Για τη γέμιση
  • Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.
  • Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φρέσκο κι έπειτα προσθέτουμε το πράσο.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις. Κάθε φορά που χάνει τον όγκο του προσθέτουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βάλουμε όλο το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το σιμιγράλι και το γάλα και με γοργές κινήσεις ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρώς για να μην σπάσει και διαλυθεί μέσα στο σπανάκι.
  • Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
  • Για το στήσιμο
  • Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ήδη ξεκουραστεί και την κόβουμε σε 6 κομμάτια ίδιου μεγέθους.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο. Συνολικά θα χρειαστούμε 3 φύλλα για την βάση της πίτας και 3 φύλλα για το "καπάκι".
  • Τα κάτω φύλλα έχουν διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψί μας ενώ τα πάνω φύλλα έχουν διάμετρο όσο είναι και το ταψί μας, περίπου.
  • Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 27 εκ.
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το λαδώνουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τα άλλα δύο φύλλα. Είναι σημαντικό να τσαλακώνουμε ελαφρώς τα φύλλα κατά το στρώσιμο ώστε να περνάει ενδιάμεσα η θερμότητα και να γίνονται τραγανές όλες οι στρώσεις της πίτας
  • Προσθέτουμε τη γέμιση στο ταψί.
  • Έπειτα καλύπτουμε με τα άλλα τρία φύλλα, λαδώνοντας καλά εναλλάξ.
  • Τέλος, με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα επάνω φύλλα στα κομμάτια που θέλουμε.
  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 60 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα από πάνω καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.




Πηγή: Cool Artisan