Οι ξηροί καρποί που ενισχύουν την ερωτική διάθεση του άνδρα




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Όσοι άνδρες προσθέσουν στη διατροφή τους ξηρούς καρπούς θα δουν σημαντική βελτίωση στην οργασμική τους λειτουργία και τη σεξουαλική επιθυμία, υποστηρίζουν ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που τρώνε τακτικά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια έχουν αυξημένη οργασμική λειτουργία και σεξουαλική επιθυμία σε σχέση με συνομηλίκους άνδρες που δεν τρώνε τους συγκεκριμένους καρπούς.

Οι Ισπανοί ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο θέμα της στυτικής λειτουργίας και της ικανοποίησης στην συνουσία.

Παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ξηρών καρπών που παρατηρήθηκαν στην οργασμική λειτουργία και τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά δηλώνουν σίγουροι ότι τα αποτελέσματα ήταν σαφή.

Παλαιότερη έρευνα που έγινε σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχε δείξει ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων φιστικιών Αιγίνης την ημέρα για τρεις εβδομάδες βελτίωσε όλους τους δείκτες τους στον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF-15).

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία παίζει ρόλο στη στυτική λειτουργία.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλή ποσότητα του αμινοξέος αργινίνης, ενός προδρόμου νιτρικού οξειδίου, που είναι ισχυρός νευροδιαβιβαστής και παίζει σημαντικό ρόλο στη στύση, είπαν οι ερευνητές.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας, οι ερευνητές μελέτησαν πως επιδρά στη στυτική λειτουργία και τη λειτουργία του ενδοθηλίου η προσθήκη ξηρών καρπών στην διατροφή, μετρώντας τις συγκεντρώσεις του νιτρικού οξειδίου και Ε-σελεκτίνη, που είναι δείκτης της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας.

Οι ξηροί καρποί ενισχύουν τα σπερματοζωάρια
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που τρώνε τακτικά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια είχαν βελτιωμένες παραμέτρους σχετικά με τον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων τους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις παραμέτρους σε υγιείς άνδρες που ακολουθούσαν "δυτικού τύπου διατροφή” και προσέθεσαν στη διατροφή τους για περίοδο 14 εβδομάδων κάθε μέρα 60 γραμμάρια αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια. Διαπίστωσαν ότι η μεθυλίωση 36 γονιδιακών περιοχών των σπερματοζωαρίων ήταν σημαντικά διαφορετική στην αρχή και στο τέλος αυτής της περιόδου. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 97,2% των περιοχών παρουσίαζαν υπερμεθυλίωση.

"Υπάρχουν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος, οι οποίες ανταποκρίνονται στη διατροφή και μπορούν να παίξουν ρόλο σε αλλαγές στο σπέρμα και στην ικανότητα γονιμοποίησης”, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη ενίσχυσε την άποψη ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα του άνδρα.


Πηγή: Capital.gr