Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με τις υπογόνιμες γυναίκες που δεν έκαναν θεραπεία εξωσωματικής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ολλανδοί ερευνητές παρακολούθησαν από το 1983 μέχρι το 2000 την εξέλιξη της υγείας 40.000 γυναικών που είχαν προβλήματα υπογονιμότητας. Περίπου 30.000 από αυτές είχαν κάνει εξωσωματική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει έναν ή περισσότερους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν ποτέ εξωσωματική.

"Ακόμη και μετά από τρεις ή περισσότερες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών δεν αυξήθηκε ακόμη και 20 χρόνια μετά”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μάντι Σπααν από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών κατά μέσο όρο για 24 χρόνια, κατά τα οποία 158 γυναίκες εμφάνισαν διηθητικό καρκίνο των ωοθηκών.

Οι ερευνητές ήταν σαφείς σχετικά με τη διαπίστωση ότι ανάμεσα στις υπογόνιμες γυναίκες δεν αλλάζει το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είτε κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είτε όχι.

Παρατηρήθηκε όμως ότι υπήρξε αύξηση των όγκων οριακής κακοήθειας των ωοθηκών. Αυτοί οι όγκοι οριακής κακοήθειας, σε αντίθεση με τον διηθητικό καρκίνο των ωοθηκών, είναι γενικά καλοήθεις και έχουν καλή πρόγνωση.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξηγήσουν και ένα άλλο εύρημα. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είχαν υψηλότερο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες στον γενικό πληθυσμό. Απέδωσαν λοιπόν αυτό το εύρημα στο γεγονός ότι περισσότερες υπογόνιμες γυναίκες δεν κάνουν παιδιά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. "Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών” είπαν οι ερευνητές και για να ενισχύσουν την άποψη αυτή τόνισαν ότι "τα στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες που είχαν επιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με τις υπογόνιμες γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά”.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι σπάνιος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, στο τέλος της παρακολούθησης ήταν 56 έτη.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
Πηγή: Capital.gr