Πότε πρέπει να τα σταματήσω τα αντισυλληπτικά για να μείνω έγκυος;




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πολλές γυναίκες παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικά πριν φθάσει η στιγμή που θα αποφασίσουν ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Η διακοπή της αντισύλληψης δεν σημαίνει και αυτόματη επίτευξη εγκυμοσύνης.

Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει έδειξε ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και 8 μήνες πριν αποκατασταθεί η γονιμότητα στις γυναίκες. Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντισύλληψης, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς άλλοι τρόποι αντισύλληψης, όπως τα ενδομήτρια σπιράλ IUD (μία μικρή συσκευή, περίπου στο μέγεθος ενός σπίρτου) που έχουν πολύχρονη αντισυλληπτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες μίας γυναίκας να μείνει έγκυος όταν τα διακόψει, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Νέα μελέτη Αμερικανών και Δανών ερευνητών, με τη συμμετοχή σχεδόν 18.000 γυναικών που χρησιμοποιούσαν διαφορετικές αντισυλληπτικές μεθόδους, έδειξε ότι το 56% των γυναικών συλλαμβάνουν μέσα σε έξι μήνες μετά τη διακοπή της αντισύλληψης και το ποσοστό φθάνει το 77% μέσα σε ένα έτος.

Υπήρξαν διαφορές στον χρόνο που μεσολαβεί από τη διακοπή των αντισυλληπτικών μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης, ανάλογα με τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες.

Όσες έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια χρειάστηκε να περιμένουν περίπου 3 μήνες μέχρι την εγκυμοσύνη και εκείνες που είχαν χρησιμοποιήσει ενδομήτριο σπιράλ IUD ή εμφυτεύσιμα αντισυλληπτικά (που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα) έμειναν έγκυοι μέσα σε δύο μήνες.

Η διάρκεια της χρήσης αντισυλληπτικών αποδείχθηκε πως δεν επηρεάζει το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της διακοπής μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ενέσιμα αντισυλληπτικά φάνηκε πως έπρεπε να περιμένουν περισσότερο από όλες τις άλλες ομάδες προκειμένου να μείνουν έγκυοι (5-8 μήνες κατά μέσο όρο).

Τα αντισυλληπτικά μπορεί να καλύπτουν προβλήματα υπογονιμότητας
Όταν αποφασίσει μία γυναίκα ότι θέλει να μείνει έγκυος, καλό είναι να διακόψει αρκετούς μήνες νωρίτερα τα αντισυλληπτικά εάν γνωρίζει ή υποπτεύεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα με τη γονιμότητά της (πχ αν είχε ακανόνιστη περίοδο ή ορμονικά προβλήματα πριν αρχίσει τα αντισυλληπτικά, συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών).

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης. Τα αντισυλληπτικά, εκτός από αντισύλληψη, βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, της ενδομητρίωσης και άλλων παθήσεων που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα. Μπορεί λοιπόν να καλύπτουν ένα πρόβλημα υπογονιμότητας, χωρίς φυσικά να το θεραπεύουν.

Η ηλικία που θα αποφασίσει η γυναίκα να διακόψει την αντισύλληψη για να προσπαθήσει να μείνει έγκυος, είναι σημαντικός παράγοντας. Η γονιμότητα μίας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται από τα 35 της χρόνια.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι στο 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας συμμετέχει και ο άνδρας. Εάν διακόψετε τα αντισυλληπτικά και 6 μήνες αργότερα δεν έχετε μείνει έγκυος, πρέπει να αποταθείτε στον γιατρό σας για έλεγχο γονιμότητας.


Πηγή: Capital.gr