Κρεατόπιτα κανταΐφι

κρεατόπιτα σε φύλλο κανταΐφι, cappeli d'angelo, meat pie, veal, carrot, olive oil, recipe, συνταγή, Γαβριήλ Νικολαΐδης, cool artisan

Αυτή η συνταγή είναι αποτέλεσμα βραδινής λιγούρας και δημιουργικού συνδυασμού των leftovers! Είναι εξαιρετικά εύκολη αλλά εντυπωσιακά θεαματικη!

Υλικά

  • 1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 2 αυγά (μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ασπράδι από το ένα)
  • 250 ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 5 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • 2 κουταλιές της σούπας μπάρμπεκιου σος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 κουταλιές της σούπας μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, θρούμπι ή ό,τι άλλο έχεις στη διάθεση σου)
  • 200 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα (κομμένα σε φέτες), το σκόρδο και τις ντομάτες. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και την μπάρμπεκιου σος. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για 20 με 30 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε την γραβιέρα και τις πιπεριές.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη, προαιρετικά. Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι (το ανοίγουμε με τα δάχτυλα) στο πυρέξ και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το αφρατέψουμε με τα δάχτυλα. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε το σκεύος με την πίτα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C, στον αέρα. Όταν τοποθετήσουμε την πίτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά.




Πηγή: Cool Artisan