Καρκίνος του τραχήλου: Ο 4ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες - Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να εξαληφθεί;




Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον καρκίνο (GLOBOCAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υπολογίστηκε ότι αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως σε γυναίκες. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε από το National Cancer Institute ότι είναι συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών, ενώ στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στους καρκίνους σε γυναίκες 15-44 ετών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων στην Ελλάδα είναι υψηλή και φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την εξαετία 2006-2011. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μελέτες που καταφθάνουν από τη Σουηδία και την Αυστραλία παρουσιάζουν μείωση της επίπτωσης των κονδυλωμάτων σε έφηβες και νεαρές ενήλικες γυναίκες, από το 2007 και μετά, γεγονός που οφείλεται στη συστηματική εφαρμογή εμβολιασμού κατά της HPV λοίμωξης, σε αυτές τις χώρες.
Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV και ο ρόλος της στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου στη χώρα μας
Με όραμα την εξάλειψη του HPV και των σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα, και με σύνθημα "Ενώνουμε δυνάμεις! Μειώνουμε τον κίνδυνο!" ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, µε την επιστημονική υποστήριξη της "Ελληνικής Εταιρίας HPV" και της "Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) δημιουργούν την "Ελληνική συμμαχία για τον HPV."

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, Καθηγητής Mαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, ανέφερε σχετικά: "Περιμένοντας εναγωνίως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και κατανοώντας την τεράστια σημασία του προφυλακτικού εμβολιασμού, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει από ετών εμβόλιο και για έναν άλλο ιό, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος επίσης, δυστυχώς, οδηγεί στον θάνατο ετησίως περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας καρκίνο σε διάφορα όργανα (τράχηλο μήτρας, πρωκτό, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, αιδοίο, πέος, κόλπο). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 90%, τουλάχιστον για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο συνδυασμός του δε με διενέργεια του λεγόμενου HPV test, 3-5 φορές κατά την διάρκεια της ζωής των γυναικών, μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου στις χώρες που θα εφαρμοσθεί. Χαιρετίζω ένθερμα την Ελληνική ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV, μια συνένωση δυνάμεων τριών Ομίλων και Συλλόγων Ασθενών στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα Επιστημονικών Εταιρειών, με στόχο την εφαρμογή και στην χώρα μας αυτών των καινοτόμων μεθόδων πρόληψης του καρκίνου και εύχομαι η Πολιτεία να εισακούσει γρήγορα τις σχετικές εκκλήσεις που απευθύνονται προς αυτήν."

Η συστράτευση των τριών φορέων και η δημιουργία της Συμμαχίας παρουσιάστηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως και της Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη καθώς σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας.

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η σύμπραξη των τριών Συλλόγων Ασθενών, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, καθώς και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Το "πρόγραμμα δράσης" για να γίνει η Ελλάδα χώρα "ελεύθερη του καρκίνου του τραχήλου"
Στόχος της Συμμαχίας, είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων η σημασία της πρόληψης καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμη ειδών καρκίνου που μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η χάρτα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV που παρουσιάζει τους στόχους της που είναι να:
Ενημερώσει και Ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες για την πρόληψη από τις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις που προκαλούνται από τον HPV
Ενώσει δυνάμεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, υιοθετώντας την Παγκόσμια Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)
Υποστηρίξει τον δωρεάν Εμβολιασμό όλων των κοριτσιών 11-15 ετών ως μέθοδο πρόληψης κατά της HPV μόλυνσης
Υποστηρίξει και Συστήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Διεκδικεί την εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικου Ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Υποστηρίξει τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία όλων των HPV-σχετιζόμενων προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων από τους εξειδικευμένους γιατρούς,καθώς και την κατάλληλη παρηγορητική φροντίδα
Διεκδικήσει την δωρεάν ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και του HPV εμβολιασμού όλων των αγοριών, με σκοπό την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων και στους άνδρες.
Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV παράλληλα συστρατεύεται και με τους τρεις βασικούς στόχους του Π.Ο.Υ (90/70/90) έως το 2030:

Α) να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 15 ετών

Β) να έχει εξεταστεί το 70% των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών

Γ) να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας


Πηγή: Capital.gr