Βελουτέ σούπα με πατάτα και πράσο



Πράσο και πατάτα, ψήνονται στο φούρνο κι έπειτα παντρεύονται σε μια βελούδινη σούπα. Το μυστικό για να πολλαπλασιάσεις την απόλαυση κάθε σούπας είναι να ψήνεις πάντα τα λαχανικά πριν τα βάλεις στην κατσαρόλα. Μαλακώνουν στο φούρνο, αποκτούν την umami γεύση του ξεροψημένου κ τέλος μπλεντάρονται μέσα στην κατσαρόλα.

Tip: Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις και ένα μικρό κυβάκι τζίντερ για μια έξτρα σπιρτάδα.


Υλικά

  • 1 πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε τέταρτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml ρόφημα αμυγδάλου
  • 1 κύβο λαζανικών
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ ξερό θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
  • Βάζουμε στη βάση του ταψιού το ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε την πατάτα, τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
  • Έπειτα μεταφερουμε τα ψημμένα λαχανικά σε μια κατσαρόλα. Κρατάμε μερικά κυβάκια πατάτας και το ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα μας.
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κυβάκια πατάτας και το ελαιόλαδο από το ταψί.


Πηγή: Cool Artisan