Ολυμπία Χοψονίδου: Ο μητρικός θηλασμός μέσα από τα μάτια μίας μητέρας 6 παιδιών

Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Πέραν των κατάλληλων θρεπτικών στοιχείων και ιδανικών βιταμινών, δίνει το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας τόσο στο νεογέννητο, όσο και στη μητέρα!

Το μητρικό γάλα δίνει στο νεογνό το έναυσμα να αρχίσει τη ζωή του με τον καλύτερο και υγιέστερο τρόπο αφού μέσω αυτού, προσφέρετε σημαντική και άμεση προστασία από διάφορα μικρόβια και ιούς.

Συγκεκριμένα, περιέχει ποικίλα αντισώματα. Σε 10 μόλις ml περιχέονται περισσότερα από 3.000.000 αντισώματα! Έπειτα, ερευνητικά δεδομένα κατέδειξαν ότι βρέφη τα οποία σιτίστηκαν με μητρικό γάλα ήταν πιθανότερο να μην νοσήσουν από λοιμώξεις όπως η γαστρεντερίτιδα, η πνευμονία και η ωτίτιδα τόσο κατά την νεογνική και βρεφική ηλικία, όσο και στη νηπιακή.

Η εβδομάδα, που τρέχουμε, είναι αφιερωμένη σε αυτό ακριβώς και ειδικά φέτος, πρέπει ο θηλασμός να χρησιμοποιηθεί ως ένα επιπλέον όπλο στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με το πρόγραμμα «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού», έκανε κάλεσμα στους επαγγελματίες υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων από ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια -με κοινό ενδιαφέρον τον μητρικό θηλασμό- για τη δημιουργία σύντομων βίντεο με στόχο την προώθηση του μητρικού θηλασμού με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με αφορμή και έμπνευση την έκθεση, που πραγματοποιείται με την εποπτεία του Κοσμήτορα και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Άγγελου Αντωνόπουλου σε οργάνωση και επιμέλεια κ. Πέννυ Γκέκα Ε.ΔΙ.Π. Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής, με θέμα «Ο δρόμος της φύσης», νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν ιδιαίτερα έργα για τον Μητρικό Θηλασμό, εξυμνώντας μέσα από τις εικαστικές τους παρεμβάσεις, την ιδιαίτερη φύση του. Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού φέτος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης δεδομένων των συνθηκών, κάτω από τις οποίες όλοι ζούμε.

Στόχος όλων μας είναι η αλλαγή της κουλτούρας του θηλασμού στη χώρα μας. Γιατί ο θηλασμός είναι ο δρόμος της φύσης. Μεταξύ άλλων, η κ. Ολυμπία Χοψονίδου έχει έξι παιδιά και ψηφίζει υπέρ του μητρικού θηλασμού μέσα από το παρακάτω βίντεο.

Καλεί όλους μας να στηρίζουμε τον θηλασμό και κάθε γυναίκα να ζητάει βοήθεια όποτε κρίνει ότι το έχει ανάγκη. Η ίδια σκέφτηκε το παρακάτω ποίημα για την Εβδομάδα του Μητρικού Θηλασμού, και οι λέξεις που χρησιμοποιεί στο περιεχόμενό του, λαμβάνουν την αποδοχή και την αγκαλιά του κόσμου!

«Όταν σε πρωτοπήρα αγκαλιά, αλήθεια δεν ήξερα πολλά. Στο στήθος δυσκολευόμουν να σε κρατήσω, πίστευα ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Έψαχνα κάπου να στηριχτώ, στην Αλκυόνη βρήκα αυτό που ήθελα εγώ», ακούγεται να λέει.

Από την άλλη, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τη σημασία του θηλασμού ένας άνδρας, και το παρακάτω βίντεο είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτό.

Ο ηθοποιός, Γιάννης Στεφόπουλος μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα, αναλύει τη μοναδικότητα του μητρικού θηλασμού.

«Η σχέση, που αναπτύσσει η μάνα με το παιδί στον θηλασμό, είναι εκπληκτική. Όταν έβλεπα την κόρη μου να θηλάζει τη μαμά της, έβγαζαν μια τέτοια ηρεμία και οι δύο τους, ζήλευα πάρα πολύ. Μακάρι να μπορούσα να την είχα θηλάσει κι εγώ!», είπε μεταξύ άλλων.


Πηγή: govastileto.gr