Τι κάνουμε όταν το παιδί μας αποκαλέι με το μικρό μας όνομα

Αρχικά πολλοί παιδίατροι υποστηρίζουν πως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς τα παιδιά προσπαθούν να μιμηθούν την συμπεριφορά των ενηλίκων.  Ακόμη δεν συνειδητοποιούν πως αυτό είναι κάτι σοβαρό αν γελάνε την ώρα που σας αποκαλούν με το όνομά σας καθώς νομίζουν πως είναι κάτι  αστείο.

Το να  αντιδράσετε υπερβολικά κάθε φορά που σας αποκαλεί έτσι είναι σαν να του δίνετε προσοχή και σαν εντείνετε μόνοι σας το πρόβλημα. Το σοφότερο θα ήταν να αντιδράσετε φυσιολογικά όπως θα σας φώναζε, μαμά ή μπαμπά.

Παρόλα αυτά, αν ένας γονέας ενοχλείται, στενοχωριέται ή προβληματίζεται από αυτό το φαινόμενο μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει το παιδί του, αν εκείνο βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να αναπτύξει έναν διάλογο, γιατί ενώ είναι γονέας του εκείνο τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να εξηγήσει με λόγια απλά και κατανοητά στο παιδί του πως μπορεί για όλους τους άλλους να είναι ο κύριος ή η κυρία «τάδε», αλλά για εκείνο είναι η μητέρα/ο πατέρας του και πως η σχέση που υπάρχει μεταξύ τους είναι μια σχέση μοναδική και αναντικατάστατη.

Μπορεί επιπλέον να του πει πόσο όμορφα νιώθει κάθε φορά που εκείνο τον αποκαλεί «μαμά» ή «μπαμπά» και πόσο ευτυχισμένο τον κάνει το άκουσμα αυτής της σπουδαίας λέξης από το στόμα του παιδιού του. Αυτή η συζήτηση μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου ο γονέας να εισάγει το παιδί του στην ύπαρξη και την έννοια των ρόλων μέσα στην οικογένεια και στη σημασία, αλλά και τη διαφορετικότητα, που χαρακτηρίζει κάθε ρόλο, όπως μητέρα, πατέρας, παππούδες κ.τ.λ. μέσα σπίτι.

Αν παρόλα αυτά ένας γονέας παρατηρήσει ότι το παιδί του συνεχίζει να υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά και προβληματίζεται ή αγχώνεται για την μεταξύ τους σχέση, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, ο οποίος θα ασχοληθεί ειδικότερα με τη δομή και τη δυναμική της εκάστοτε οικογένειας και θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες και στοχευμένες απαντήσεις, αλλά και λύσεις.


Πηγή: govastileto.gr