Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μέλλον, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη δεδομένων για την πορεία της υγείας χιλιάδων γυναικών μετά την εγκυμοσύνη.

Αρκετοί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη φαίνεται επίσης ότι σχετίζονται με επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ των οποίων η εμφάνιση της περιόδου σε μικρή ηλικία, η χρήση συνδυαστικών αντισυλληπτικών χαπιών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο θηλάζει μία γυναίκα το μωρό της, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να πάθει καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον.

Καθώς έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες, οι Βρετανοί ερευνητές θέλησαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από όλες τις δημοσιευμένες έρευνες και τις μετα-αναλύσεις (32 με μέσο όρο παρακολούθησης των γυναικών 7-10 χρόνια) για να διαπιστώσουν πως συνδέονται παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα των γυναικών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων στο μέλλον.

Οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγοντες όπως η ηλικία που ξεκίνησε η περίοδος μίας γυναίκας, η χρήση συνδυασμένων αντισυλληπτικών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η γέννηση μη ζώντος βρέφους, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, ο πρόωρος τοκετός, το μικρό βάρος γέννησης του μωρού και η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέονται όντως με έως και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων στις γυναίκες.

Η προεκλαμψία συσχετίστηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στις πιθανές εξηγήσεις για αυτούς τους συσχετισμούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, γενετικοί παράγοντες, το βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και διαταραχές του κύκλου που αντιμετωπίζονται με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών.

Δεν διαπιστώθηκε πάντως ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σχετίζεται με αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη και συνδυασμένα αντισυλληπτικά που δεν λαμβάνονται από το στόμα (πχ επιθέματα, κολπικός δακτύλιος) ή με τις θεραπείες γονιμότητας.

Επιπλέον, ο θηλασμός συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η ανάλυσή τους έχει ορισμένους περιορισμούς, εξαιτίας ελλιπών δεδομένων, αλλά και του γεγονότος ότι πολλές έρευνες βασίστηκαν σε παρατηρήσεις.

Οι Βρετανοί ερευνητές πάντως τονίζουν ότι φαίνεται καθαρά πως από τη στιγμή που αρχίζει να έχει μία γυναίκα να έχει περίοδο μέχρι την εμμηνόπαυση, το "αναπαραγωγικό προφίλ” της συνδέεται με τον κίνδυνο να πάθει καρδιαγγειακό νόσημα στο μέλλον.

Η άποψή μου
Η μεγάλη αυτή ανάλυση δεδομένων δείχνει πως ορισμένες επιπλοκές της κύησης αποτελούν "καμπανάκι” ότι συγκεκριμένες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες να πάθουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

Τα συμπεράσματα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ώστε οι γυναίκες να βρίσκονται υπό καρδιολογική παρακολούθηση στο μέλλον.


Πηγή: Capital.gr