Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια




Μια νέα, αλλά και διαφορετική από τις προηγούμενες, σχολική χρονιά ξεκίνησε, με την πρoσοχή όλων να στρέφεται στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και στην προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους από τον κορωνοϊό. Η χρήση αντισηπτικών και η εκπαίδευση για τη χρήση της μάσκας έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων μας. Ωστόσο, όταν μιλάμε για "ασφάλεια στην καθημερινότητα" δεν πρέπει να αφήνουμε την εξελισσόμενη πανδημία να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, αφού οι υπόλοιποι, πιο "γνώριμοι" κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών μας εξακολουθούν να υπάρχουν.
Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια
Και ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών

Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι η εποχή που επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοιού αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.
Μηνιγγίτιδα Β και μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολή από τη νόσο.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που "θα περάσει γρήγορα", ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Η σημασία της πρόληψης
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Πηγή: Capital.gr