Σφακιανές πίτες



Οι σφακιανές πίτες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής “cucina povera”, δηλαδή μιας κουζίνας που χρησιμοποιεί απλά, τοπικά υλικά για να κάνει θαύματα. Ξινή μυζήθρα και μέλι συναντιόνται με μια απλή τηγανητή ζύμη και δίνουν στο “brunch” την πιο απλή αλλά συγχρόνως γκουρμέ εκδοχή του.


Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ρακί
  • 240 ml νερό
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 5 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 400 γρ ξινή μυζήθρα

Εκτέλεση
  • Σε ενα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι
  • Σχημετίζω ένα πηγάδι στο κέντρο και προσθέτω το νερό, τη ρακί, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Ανακατεύω καλά τα υλικά μου και έπειτα μεταφέρω σε πάγκο εργασίας και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Πλάθω 12 μπαλάκια από την ξινή μυζήθρα.
  • Κόβω το ζυμάρι μου σε 12 κομμάια και ανοίγω κάθε κομμάτι σε σχήμα δίσκου με το χέρι ή με τον πλάστη.
  • Στη συνέχεια παίρνω κάθε δίσκο ζύμης, βάζω στο κέντρο ένα μπαλάκι ξινής μυζήθρας και κλείνω καλά.
  • Με ένα πλάστη τις ανοίγω σε στρογγυλό σχήμα.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι, βάζω το ελαιόλαδο, το ζεσταίνω και τηγανίζω τις πίτες και από τις δύο πλευρές.
  • Σερβίρω με μέλι


Πηγή: Cool Artisan