Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με το παιδί σύμφωνα με τους ειδικούς;

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε κοιμηθεί μαζί με το παιδί μας κάποια στιγμή και αν δεν το έχουμε κάνει ποτέ, ξέρουμε πολλούς φίλους μας που το κάνουν.

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του να κοιμάσαι με πολύ μικρά μωρά – σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σύνδρομου αιφνιδιου θανάτου όταν οι γονείς κοιμούνται με το μωρό τους τους πρώτους έξι μήνες. Αλλά όσον αφορά τα νήπια και τα παιδιά, το ζήτημα είναι λιγότερο ξεκάθαρο.

Πολλοί ειναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να κοιμούνται τα παιδιά μαζί με τους γονείς είναι μια εξαιρετική εμπειρία και συμβάλλει στην ανάπτυξη του οικογενειακού δεσμού. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι αυτό είναι κακή συνήθεια ύπνου τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί.

Όπως αναφέρει η Lynelle Schneeberg, Psy.D., διευθύντρια του προγράμματος συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του ύπνου στο ιατρικό κέντρο του Κοννέκτικατ, στο Parents.com, αν οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, το να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε θετική επίδραση του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι.

Το να μοιράζεσαι το κρεβάτι – τονίζει η Δρ Schneeberg – μπορεί να γίνει προβληματικό.

Δείτε για τους εξής λόγους:

  •     Τα παιδιά αναπτύσσουν ένα «αποκούμπι» για ύπνο. Το να έχουν πάντα έναν γονέα την ώρα του ύπνου, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός συνδυασμός «έναρξης ύπνου», που ονομάζεται επίσης «αποκούμπι» ύπνου, κάτι που τα παιδιά σου χρειάζονται για να αποκοιμηθούν.
  •     Εμφανίζεις ανήσυχες συμπεριφορές. «Μπορεί να διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άγχος επειδή, καθώς δυσκολεύονται να κοιμηθούν χωρίς τον γονέα τους κοντά, εμφανίζουν μερικές φορές ανήσυχες συμπεριφορές για να πείσουν τον γονέα τους να παραμείνει κοντά τους στο κρεβάτι», εξηγεί η δρ Schneeberg.
  •     Δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος ύπνου που να ταιριάζει σε όλους. Τα παιδιά διαφόρων ηλικιών χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ύπνου και η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο ποικίλλει αναλόγως. Σε οικογένειες που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, οι γονείς και τα μεγαλύτερα παιδιά καταλήγουν να πηγαίνουν για ύπνο πολύ νωρίτερα από ότι επιθυμούν, με βάση το πότε το χρειάζονται τα παιδιά.
  •     Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να διαταραχτεί. Τα παιδιά καθώς είναι ανήσυχα και στριφογυρίζουν συνέχεια, μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο των γονιών τους με κλωτσιές ή χτυπήματα.
  •     Μπορεί να διαταραχτεί η σχέση μεταξύ των συζύγων. Ο βραδινός ύπνος για πολλά ζευγάρια με παιδιά, είναι η στιγμή που μπορούν να είναι μαζί. Ο ύπνος μαζί με το παιδί αφήνει λίγο χρόνο και χώρο για οικειότητα.

Πηγή: govastileto.gr