Εκμάθηση της αγγλικής: τα μαθαίνουμε σωστά;



Ομολογουμένως ζούμε σε ένα περίπλοκο και πολύπλοκο κόσμο που τρέχει με γοργούς ρυθμούς και που ο ανταγωνισμός είναι ολοένα και μεγαλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Έναν κόσμο που ολοένα και περισσότερο τείνει να παραβλέπει τα σύνορα και να γίνεται ολοένα και παγκόσμιος και πολύγλωσσος.

Όλοι επιδιώκουν, ειδικά στον τομέα των γνώσεων και στον εργασιακό τομέα, να αποκτήσουν όσο περισσότερα εφόδια και «χαρτιά» γίνεται θεωρώντας με αυτό τον τρόπο πως δημιουργούν ένα προφίλ ανταγωνιστικό και «ακαταμάχητο».
Αυτό, βέβαια, πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ποιότητα και δίνοντας έμφαση στην ποσότητα, αρκετές φορές μπαίνει στην άκρη η ποιότητα. Κάτι που παρατηρούμε να συμβαίνει και στον τομέα των ξένων γλωσσών, επηρεάζοντας την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθείνα μάθει παραπάνω από μία ξένη γλώσσα όσο πιο νωρίς και προσπερνά τα μαθήματα αγγλικών και τη σωστή εκμάθηση της γλώσσας.

Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι τα αγγλικά θεωρούνται ως μία «εύκολη» γλώσσα την οποία μπορείς να μάθεις πάντα, μία γλώσσα που ξέρουν όλοι και άρα η ορθή γνώση της δεν πρόκειται να τους βοηθήσει στο να ξεχωρίσουν στην εργασιακή αγορά και στο χρηματιστήριο γνώσεων. Πόσο λάθος, όμως, κάνουν όσοι σκέφτονται έτσι και τελικά πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η άποψη.

Μαθήματα αγγλικών: έμφαση στη σωστή εκμάθηση της γλώσσας

Πέρα από την κοινή άποψη, πιστεύουμε ότι η σωστή εκμάθηση αγγλικών μπορεί να ξεχωρίσει ένα άτομο στην αγορά εργασίας. Και αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικά, τα αγγλικά είναι μία γλώσσα που οι περισσότεροι θεωρούν ότι την ξέρουν και πως είναι εύκολη αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η ομιλία και χρήση της αγγλικής με ημίμετρα και μισές γνώσεις θα οδηγήσει σε πολλά γραμματικά, συντακτικά και λεξικολογικά λάθη που στο τέλος της μέρας θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον χρήστη παρά θα εκπλήξουν. Επιπλέον, η αγγλική είναι μία γλώσσα που δεν διαθέτει μία καθιερωμένη μορφή. Επειδή ακριβώς μιλιέται σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αυτό την κάνει μία γλώσσα που συνεχώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Και, επομένως, οποιοσδήποτε καυχηθεί μέσα από μαθήματα αγγλικών πως γνωρίζει πλήρως τη γλώσσα, σαφώς θα πλανάται.

Για να μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται πως γνωρίζει καλά τα αγγλικά, αυτό απαιτεί τριβή με μητρικούς ομιλητές της γλώσσας, ταξίδια και επαφή με μητρικούς ομιλητές καθώς και συχνή επαφή με μέσα μαζικής επικοινωνίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αγγλική γλώσσα. Μόνο τότε πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να αποκτήσει μία γεύση της αγγλικής γλώσσας και μπορεί να ανακαλύψει τις πραγματικές δυνατότητες και ικανότητες που περιέχει αυτή η γλώσσα.

Για αυτό και θεωρούμε, άποψη που μοιραζόμαστε με το Siountri School, πως πριν από την εκμάθηση μίας δεύτερης ή τρίτης γλώσσας, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στη σωστή εκμάθησης της αγγλικής μέσα από σωστά δομημένα μαθήματα αγγλικών. Μαθήματα που θα φέρνουν τον σπουδαστή σε επαφή με το γλωσσικό περιβάλλον της αγγλικής, με τον πολιτισμό και με την επικαιρότητα δίνοντας έμφαση παράλληλα στη σωστή χρήση τόσο στον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. Μόνο μετά την επίτευξη ενός άριστου επιπέδου στην αγγλική μπορεί κάποιος να επικεντρωθεί και σε άλλες γλώσσες.