Από την πάνα στο γιο γιο - Χρήσιμες συμβουλές

Η μετάβαση από την πάνα στο γιο γιο είναι σίγουρα μία από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που κάθε γονιός καλείται να αντιμετωπίσει. Και αυτή η διαδικασία θέλει κυρίως τρόπο και λιγότερο κόπο.

Αρχικά η στιγμή που το μικρό σου θα ενοχληθεί σχεδόν αμέσως από την λερωμένη του πάνα και θα εκφράσει τη διαμαρτυρία του με λεκτικό τρόπο ή όχι είναι η στιγμή – ορόσημο που θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ότι η σειρά της τουαλέτας έφθασε.
 

Πώς θα κάνεις τη διαδικασία απλή…

Στην αρχή προσπάθησε να μην έχεις πολλές απαιτήσεις και το σημαντικότερο μην αντιδράσεις υπερβολικά, αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, δεύτερη ή την δέκατη επανάληψη. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του.

Πρώτο στάδιο: – Αρχικά, δείξε στο μικρό σου πώς να κάθεται σωστά πάνω στο γιο γιο, αλλά με τα ρούχα, τις δύο πρώτες ημέρες, ούτως ώστε να αισθανθεί άνετα με το νέο αυτό μέρος που καλείται να κάνει την ανάγκη του. Μόλις περάσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, εξήγησε στο μικρό σου ότι έφθασε η στιγμή να αφαιρέσει εντελώς τα ρούχα του, προκειμένου το γυμνό του δερματάκι να συνηθίσει την υφή και την αίσθηση που δημιουργεί το γιο γιο.

Tip: Φρόντισε αυτό που θα αποκτήσεις να έχει χρώμα που του αρέσει και ίσως και μερικά παιχνιδιάρικα σχεδιάκια, προκειμένου να κινητοποιηθεί η περιέργεια του και να κάθεται στο γιο γιο με όρεξη.

Παράλληλα, με την εβδομάδα εξοικείωσης παιδιού και γιογιού, προσπάθησε να το κάνεις να παρατηρεί την παρακάτω διαδικασία: Μόλις κάνει τις κενώσεις του στην πάνα και εσύ σπεύδεις να την αλλάξεις, να μεταφέρεις την βρώμικη πάνα μέσα στο γιο γιο. Στόχος; Να καταλάβει το νηπιάκι σου ότι πλέον θα καταλήγουν εκεί.

Μην υποτιμάς τη δύναμη του τραγουδιού. Τα παιδιά αγαπούν τις μελωδίες, ειδικά αν προέρχονται από το στόμα του πιο αγαπημένου τους ανθρώπου, από εσένα.

Δεύτερο στάδιο: Αν το παιδί σου δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στο γιο γιο ή μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το βαρεθεί, μην απογοητευτείς. Αντίθετα, προσπάθησε να το πείσεις να χρησιμοποιήσει αμέσως τη λεκάνη, αφού, όμως, έχεις αποκτήσει από την προηγούμενη ημέρα, ένα ειδικό στεφάνι, για να μικρύνεις τη διάμετρο της και τις πιθανότητες ατυχημάτων.


Πηγή: govastileto.gr