Ξηρός βήχας: 3 νοσήματα με τα οποία μπορεί να συνδέεται




Ξηρός βήχας είναι εκείνος που δεν παράγει βλέννα. Τα αίτιά του είναι πολλά και ο βήχας αυτός μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο στήθος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο βήχας θα υποχωρήσει μόνος του, εάν όμως επιμένει ή εάν συνυπάρχει πόνος στο στήθος ίσως είναι ένα καμπανάκι ότι υπάρχει μια άλλη κατάσταση που απαιτεί την κατάλληλη θεραπεία.
Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
Ο σωλήνας του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνει τα ρινικά περάσματα, τα ιγμόρεια και το τμήμα του στόματος που βρίσκεται πίσω από τη μύτη και τη ρινική κοιλότητα. Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είναι η συνηθέστερη αιτία για τον ξηρό βήχα. Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε ιό ή να είναι βακτηριακή και στη δεύτερη αυτή περίπτωση ίσως χρειαστεί αντιβίωση για να υποχωρήσει.

Άλλα συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν:
Ρινική καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Πόνους στους μυς

Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες. Το πιο συχνό του σύμπτωμα είναι ο συριγμός και η δύσπνοια ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Χρόνιο βήχα
Σφίξιμο ή πόνο στο στήθος
Δύσπνοια
Δυσκολία στον ύπνο
Για το άσθμα δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο ο πνευμονολόγος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, όπως εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η κατάσταση αυτή προκαλεί την αναγωγή των οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο – τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το στόμα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η αναγωγή οξέων και οι καούρες, ένας πόνος σαν κάψιμο στο στέρνο ή ψηλά στο στομάχι. Τα στομαχικά οξέα που ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο μπορεί επίσης να ερεθίσουν το λαιμό, πυροδοτώντας τον ξηρό βήχα.

Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, τις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αποφυγή των μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο) και φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: Capital.gr