Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;




Ανάλυση 56 μελετών που διενεργήθηκε προτού μπει η Covid-19 στη ζωή μας, δημοσιεύτηκε στο Travel Medicine and Infectious Disease. Αυτό που βρήκε είναι ότι μία μεγάλη ποικιλία από ιούς, βακτήρια και μύκητες ζουν στην επιφάνεια των κινητών μας, για την ακρίβεια οι παραπάνω μικροοργανισμοί βρέθηκαν στο 68% των κινητών που εξετάστηκαν. Ο σταφυλόκοκκος, που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, ήταν ο μικροοργανισμός που βρέθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις. Άλλοι μικροοργανισμοί που εντοπίστηκαν περιλάμβαναν τον Ε.coli και το μύκητα Candida (μύκητας που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις, ανάμεσά τους δερματίτιδα και κολπίτιδα).

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κινητά τηλέφωνα συμβάλουν στην τρέχουσα εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Τα παρομοίασαν, δε, με Δούρειο Ίππο για τον ιό, επισημαίνοντας ότι σε μελέτη του 2016 οι χρήστες κινητού που συμμετείχαν άγγιζαν το τηλέφωνό τους έως και 2.617 φορές την ημέρα!

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Η απάντηση των ειδικών είναι σαφής: Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το κινητό και τη θήκη του κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε σε δημόσιο χώρο, για παράδειγμα σε μια αίθουσα συσκέψεων, εάν το ακουμπήσουμε στο γκισέ της τράπεζας ή στο τραπέζι του καφέ ή του εστιατορίου. Η βασική οδηγία του αμερικανικού φορέα πρόληψης υγείας και ελέγχου νοσημάτων CDC είναι να απολυμαίνουμε την οθόνη αφής και τις άλλες επιφάνειες με υγρό μαντίλι με απολυμαντικό, που περιέχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό αλκοόλ.

Πηγή: Capital.gr