Το φως του κινητού τη νύχτα μειώνει την ανδρική γονιμότητα




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν smartphone ή το tablet τη νύχτα, καλά θα κάνουν να το σκεφτούν ξανά, καθώς νέα μελέτη έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τη νύχτα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης Ισραηλινών ερευνητών δείχνουν ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί τις νύχτες ένας άνδρας ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως, τόσο χειρότερη ποιότητα σπέρματος έχει.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητά τους και η ικανότητά τους να "κολυμπάνε” σωστά, φάνηκε πως επηρεάστηκαν αρνητικά σε όσους άνδρες δεν εγκαταλείπουν τον κινητό ή το τάμπλετ τους τις νύχτες.

"Η χρήση smartphone και tablet τη νύχτα, αφού περάσει η ώρα που πέφτουν για ύπνο, συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Επιπλέον, η χρήση smartphone ήtablet και η ανοιχτή τηλεόραση τη νύχτα σχετίζονται με τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων”, είπε ο Αμίρ Γκριν, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Ύπνου και Κόπωσης του Ιατρικού Κέντρου Assuta στο Ισραήλ.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει αυτό τον συσχετισμό μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και του χρόνου έκθεσης στο λεγόμενο "μπλε φως” που εκπέμπουν τα ψηφιακές συσκευές, ειδικά smartphone και tablet, τη νύχτα, μετά την ώρα του ύπνου."

Οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphones, τα tablets, οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και και οι φορητοί υπολογιστές εκπέμπουν μπλε φως. Τα κύματα του μπλε φωτός είναι τα βραχύτερα και τα υψηλότερα ενεργειακά μήκη κύματος στο φάσμα του ορατού φωτός.

Μελέτες έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι η έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει συνέπειες για τον οργανισμό μας, διαταράσσει την παραγωγή μελατονίντης και προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες για προβλήματα μνήμης και κατάθλιψης μέχρι και παχυσαρκία.

Για να διαπιστώσουν εάν το μπλε φως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα σπέρματος από 116 άνδρες ηλικίας 21 έως 59 ετών που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες τους σχετικά με τον ύπνο και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα στους άνδρες που χρησιμοποιούσαν συχνά το κινητό τους ή το tablet τις νύχτες, είχαν χειρότερες παραμέτρους σπέρματος.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που κοιμούνται περισσότερες ώρες έχουν περισσότερα σπερματοζωάρια, με καλύτερη κινητικότητα. Αντίθετα, οι άνδρες που δεν κοιμούνται αρκετά, φάνηκε στην έρευνα ότι είχαν χειρότερες παραμέτρους σπέρματος.


Πηγή: Capital.gr