Τι να τρώτε για να μην σας τσιμπούν τα κουνούπια




Αυτό που γνωρίζουμε για τα κουνούπια είναι ότι ανακαλύπτουν τα... θύματά τους από τη μυρωδιά. Ποιο συγκεκριμένα τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και το γαλακτικό οξύ που αποπνέει το σώμα μας.

Τι κρατά τα κουνούπια μακριά μας

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα απωθητικά κουνουπιών, τα οποία είναι στο σύνολό τους αποτελεσματικά. Όχι όμως επειδή δεν αρέσει στα κουνούπια η μυρωδιά των αντικουνουπικών, αλλά επειδή η χημική ουσία DEET που περιέχουν τα περισσότερα, είναι πολύ αποτελεσματική στην κάλυψη της μυρωδιάς, του διοξειδίου του άνθρακα και του γαλακτικού οξέως. Όταν χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά με DEET, τα κουνούπια δεν μπορούν να σας μυρίσουν κι έτσι σας αφήνουν ήσυχους! Τα φυσικά απωθητικά όπως, το αιθέριο έλαιο γερανίου και η σιντρονέλλα, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, απλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το DEET.

Θα έχετε παρατηρήσει βέβαια ότι τα κουνούπια προσελκύονται περισσότερο σε μερικά άτομα από αλλά. Αυτό οφείλεται στην μυρωδιά και όχι επειδή τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος όπως πιστεύουν μερικοί.

Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά, ένα είδος αρωματικού δαχτυλιδιού αποτυπώματος.

Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις, οι οποίες, αποτελούν το ανθρώπινο άρωμα.

Η Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγος - διατροφολόγος (@JUST2EAT_ ) μας εξηγεί πώς οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να εμποδίσουν τα κουνούπια να μας τσιμπούν.

Μπορεί το σκόρδο να κρατήσει τα κουνούπια μακριά;

Η κατανάλωση σκόρδου προσφέρει ήπια προστασία από τα κουνούπια, τόσο από την μυρωδιά της αναπνοής σας όσο και από τις θειούχες ενώσεις που εκπέμπονται μέσω του δέρματος σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών;

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή κάλιο, αυξάνουν το γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο ελκυστικοί στα κουνούπια. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που ως γνωστόν περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση αλατιού, καλό είναι να τα αποφεύγετε έτσι κι αλλιώς. Τώρα όσον αφορά το κάλιο προτείνω να επιλέξετε βατόμουρα, μήλα, καρπούζι, αγγούρι, λάχανο και πράσινες πιπεριές, τα οποία είναι σχετικά χαμηλά σε περιεκτικότητα καλίου. Σε αντίθεση με τις πατάτες, το σπανάκι, το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες και τα φασόλια, τα οποία περιέχουν χαμηλότερη συγκέντρωση καλίου.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι, το 85% της ελκυστικότητας μας στα κουνούπια, όφειλεται στο γενετικό μας υλικό. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να συμφιλιωθούμε με την μοίρα μας.


Πηγή: Capital.gr