Οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση




Eρευνητές στο Food and Mood Project, που ιδρύθηκε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό διανοητικής υγείας MIND, θεωρούν ότι το φαγητό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποιες ψυχικές παθήσεις μέχρι το πώς αποδίδουμε στη δουλειά και αλληλεπιδρούμε με τους συναδέλφους.

Σε έρευνες διαπιστώθηκε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, τους νευρομεταβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ακετυλοχολίνη, οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεσή μας, δηλαδή το πόσο χαρούμενοι ή οξύθυμοι νιώθουμε. Συνέδεσαν, επίσης, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου με τις διατροφικές διαταραχές και την έλλειψη λιπαρών οξέων Ω-3 με την κατάθλιψη. Εκτός από το να σου δημιουργεί εκνευρισμό, η διατροφή σου μπορεί επίσης να σου προκαλεί άγχος ή αντίστροφα υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση.

Όταν είσαι υπό πίεση, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται απότομα, πλημμυρίζοντας τον οργανισμό με ορμόνες του στρες: κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Πολλοί άνθρωποι το αντιμετωπίζουν πίνοντας καφέ, τρώγοντας σοκολάτα ή κάνοντας ένα τσιγάρο – ουσίες που προκαλούν αυξημένη έκκριση των ορμονών του στρες. Τελικά, τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν απότομα και αυτό αντικατοπτρίζεται στη διάθεσή σου. Προτίμησε τροφές που αφομοιώνονται αργά και πρωτεΐνες.

Οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση
-Νερό. Πίνε 6-8 ποτήρια την ημέρα.
-Σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός με λιπαρά οξέα Ω-3 βοηθούν στη συγκέντρωση.
-Κοτόπουλο και γαλοπούλα, που περιέχουν τρυπτοφάνη.
-Ξηροί καρποί και σπόροι, για αυξημένη λίμπιντο. Η καλύτερη επιλογή είναι τα βραζιλιάνικα φιστίκια.
-Βρόμη για ένα πρωινό.
-Μαύρη σοκολάτα.
-Τόφου.


Πηγή: Capital.gr