Η ζωή με το μωρό τις ημέρες του καύσωνα - Τι πρέπει να προσέχετε

Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη και τις ημέρες του καύσωνα χρειάζονται ειδική φροντίδα. Τα μωρά ανεβάζουν πολύ εύκολα τη θερμοκρασία του σώματός τους και αισθάνονται τη ζέστη γρηγορότερα από τους ενήλικους. Όμως, δεν ιδρώνουν πολύ και το σώμα τους δε δροσίζεται εύκολα, ούτε προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Καλό θα ήταν να μην πάτε βόλτα, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν παρόλα αυτά πρέπει να βγείτε, ας είναι πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα, όταν πια έχει πέσει ο ήλιος και με ομπρέλα στο καρότσι. Το μωρό πρέπει να φοράει αντηλιακό (αν είναι άνω των 6 μηνών) και καπέλο και ένα ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο φορμάκι.

Μείνετε εντός οικίας, με κατεβασμένα τα ρολά, κλειστά τα τζάμια, με ανεμιστήρα και κλιματισμό (χωρίς τα τελευταία να χτυπάν κατευθείαν το μωρό σας).

Ντύστε το μωρό ελαφριά, με ένα βαμβακερό φανελάκι αν είναι κάτω των 6 μηνών ή κρατήστε το μόνο με την πάνα αν είναι άνω των 6 μηνών.

Ώρα για μπανάκι

Ένα χλιαρό μπάνιο ή λίγο πιο δροσερό από το συνηθισμένο, μπορεί να ανανεώσει το μωρό σας λίγο πριν τον ύπνο και να το ανακουφίσει. Κάντε το μπάνιο γρήγορα ώστε να μην μείνει για πολύ ώρα το μωρό στο δροσερό νερό.

Θερμόμετρο δωματίου

Πάρτε ένα θερμόμετρο δωματίου, ώστε να ξέρετε την ακριβή θερμοκρασία του δωματίου. Έτσι θα είστε κι εσείς ήρεμη και θα ντύσετε καταλλήλως το μωρό σας.

Ενυδάτωση

Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, το ζεστό δέρμα στην αφή, η γρήγορη αναπνοή και η υπερδιέγερση μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης.

Το μωρό σας ίσως χρειάζεται να πίνει περισσότερο νερό απ’ το συνηθισμένο. Τα μωρά που θηλάζουν πρέπει επίσης να παραμείνουν ενυδατωμένα με μητρικό γάλα.

Αλλαγή δωματίου

Αν το δωμάτιο του μωρού σας δεν είναι δροσερό και είναι από τα σημεία του σπιτιού που το βλέπει ο ήλιος, σκεφτείτε να το μεταφέρετε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού, προσωρινά.

Ελέγξτε το πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού

Τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα, οπότε είναι φυσιολογικό να τα αισθάνεστε πιο κρύα στην αφή. Αν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του μωρού σας, ελέγξτε το πίσω μέρος του λαιμού του ή χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο.


Πηγή: govastileto.gr