Κλιματιστικό και παιδί: Τι πρέπει να προσέχετε;

Το κλιματιστικό δεν είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, αρκεί να φροντίζεις να το λειτουργείς με το σωστό τρόπο. Ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει βρέφος στο σπίτι, οι γονείς ανησυχούν μήπως το μωράκι τους κρυώσει.

Ωστόσο, η χρήση κλιματιστικού, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο μπορεί να φαντάζεσαι.

Για τα μωρά, ο καύσωνας είναι πολύ χειρότερος για την υγεία, από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να τους δημιουργήσει ένα κλιματιστικό. Όσον αφορά στους μικροοργανισμούς που κρύβονται στα φίλτρα του, δεν έχετε τίποτε να φοβάστε, αν φροντίζετε να τα πλένετε συχνά (1 φορά τον μήνα) και αν καλείτε έναν τεχνικό για συντήρηση των μονάδων σας στην αρχή της κάθε σεζόν.

Ειδικά για τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Αν έχετε παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξετε με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας είναι ακόμη ανώριμο σε ένα νεογέννητο, πράγμα που σημαίνει ότι ζεσταίνεται ή κρυώνει πιο εύκολα απ’ ότι εμείς. Παρατηρήστε, λοιπόν, τακτικά αν το μωρό ιδρώνει, αν γκρινιάζει, αν είναι νευρικό, αν «κοκκινίζει» στο πρόσωπο ή αν βγάζει κάποιο εξάνθημα.

Επιπλέον φροντίστε να αφήνετε κάποια πόρτα ή παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο. Επίσης, καλό είναι, σε τακτά διαστήματα, να κλείνετε το κλιματιστικό και να ανοίγετε για 3-4 λεπτά όλες τις πόρτες ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο, ρυθμίστε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42°C, τότε ρυθμίστε το στους 30°C για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες.

Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική για ένα υγιεινό περιβάλλον οικονομικά!

Από έκει και πέρα, είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών.

Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο.

Αυτονόητο, επίσης, είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά. Και, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω από τη ροή του αέρα. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας.


Πηγή: govastileto.gr