Μπορεί ο προστάτης να είναι ο "καλύτερος φίλος" του άνδρα;
Μια νέα καμπάνια επιχειρεί να εξηγήσει στον ανδρικό πληθυσμό γιατί οι ενοχλήσεις του προστάτη δεν χρειάζεται να προκαλεί άγχος αλλά να αποτελεί αφορμή για μια επίσκεψη στον ουρολόγο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Στόχος – Πρόληψη" μας έχει συνηθίσει σε πρωτοπόρες εκστρατείες ενημέρωσης στο χώρο της υγείας. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε, την Ζιζέλ Μπούντχεν, Άννα Βίσση, Έλενα Παπαρίζου, Βίκυ Καγιά, μερικές από τις καταξιωμένες γυναίκες που φόρεσαν το μπλουζάκι με σήμα τον "Στόχο" για να μεταφέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της πρόληψης για τον καρκίνο του στήθους. Η δράση ενέπνευσε εμπιστοσύνη μέσα από πολυάριθμα περίπτερα ενημέρωσης και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που συνεχίζει ο οργανισμός να προσφέρει μέχρι σήμερα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι καμπάνιες διαμόρφωσαν την κοινή γνώμη με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μιλάνε ανοιχτά για την ασθένεια . Ανάλογη ενημέρωση και εκπαίδευση προσδοκά να πετύχει ο οργανισμός για τον ανδρικό πληθυσμό για τις αλλοιώσεις και τον καρκίνο του προστάτη όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του "Στόχος-Πρόληψη" σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος κ. Μ. Στρατοπούλου– Κιτσοπάνου μας απάντησε: "Οι άνδρες είναι "κλειστοί τύποι”, χειρίζονται τον προστάτη σαν ένα μυστικό. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε μια καμπάνια που σκοπό έχει να προβάλει το μήνυμα, ότι οι αλλοιώσεις του προστάτη δεν σημαίνουν απαραίτητα μια σοβαρή ασθένεια. Ο προστάτης είναι ένας αδένας και μέχρι μια ηλικία είναι καλός φίλος του άντρα τόσο καλός που στην καμπάνια τον παρομοιάζουμε με πιστό φίλο του. Δυο σπουδαίοι φωτογράφοι,ο Τάκης Διαμαντόπουλος και η Ολυμπία Κρασαγάκη επιμελήθηκαν την φωτογράφιση. Θεωρούμε ότι θα πείσει το κοινό ότι είναι προτιμότερο να μιλάς ανοιχτά για κάθε ασθένεια να ρωτάς να μαθαίνεις και να ζεις καλύτερα!"

Η προληπτική εξέταση για τον προστάτη είναι απαραίτητη σε όλους τους άντρες μετά τα 50, ενώ οι αλλαγές στην ούρηση αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας.


Πηγή: Capital.gr