Γιατί δεν αρκούν οι βιταμίνες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;




Αν έχεις προσπαθήσει να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση με ειδικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις δει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ειδικός Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics), εξηγεί ποια είναι η σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Πολλοί λαμβάνουν βιταμίνες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης πιστεύοντας ότι "καλό κάνουν, κακό δεν κάνουν". Ισχύει αυτό;
Όχι, δεν ισχύει. Πρέπει πάντα να προηγείται αιματολογικός έλεγχος. Αν οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε η υπερφόρτωση του οργανισμού με συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, πολλά βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνη Α, που έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Όμως, η υπερπρόσληψη βιταμίνης Α, όπως και βιταμίνης Ε και σεληνίου, έχει συσχετιστεί με την τριχόπτωση. Τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν διαπιστώνονται συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και μόνο για την αναπλήρωση αυτών.
Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά;

Αυτά που ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν, είναι συνήθως πολυβιταμινούχα και περιέχουν διαφορετικές δόσεις από κάθε βιταμίνη. Μάλιστα, κάποια από αυτά περιέχουν υψηλότερες από τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις, που μπορεί να επιφέρουν επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν υπάρχει τριχόπτωση, ο στόχος είναι πάντοτε η ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων. Για να μπορέσει όμως ο οργανισμός να υποστηρίξει και να διατηρήσει αυτήν την ενεργοποίηση, θα πρέπει να είναι επαρκής στους παράγοντες εκείνους που είναι απαραίτητοι. Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics, προηγείται πάντα αιματολογικός έλεγχος και – εάν χρειάζεται - διαθέτουμε ειδική βιταμινοτεχνία ώστε να δημιουργούμε και να παρέχουμε στους ασθενείς μας εξατομικευμένα σκευάσματα που να καλύπτουν ακριβώς τις ανάγκες τους ώστε να είναι επαρκείς και να στηρίζουν την ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων.

Αρκεί ένα συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Όχι. Η σωστή αντιμετώπιση της τριχόπτωσης προϋποθέτει πρωτίστως δερματολογικό έλεγχο με την εξειδικευμένη εξέταση της τριχοσκόπησης, ώστε να εντοπιστούν τα αληθινά αίτια της τριχόπτωσης. Είναι πολύ πιθανό η αιτία της τριχόπτωσης να μην είναι κάποια διατροφική έλλειψη, αλλά κάποια ορμονική διαταραχή, μία δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μία ασθένεια ή ένα σοβαρό στρεσογόνο επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν θα προσφέρει αποτέλεσμα ή θα λειτουργήσει μόνο υποστηρικτικά στις πιο σύγχρονες θεραπείες τριχόπτωσης.

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες θεραπείες τριχόπτωσης;

Πλέον, υπάρχουν πολύ στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων, που ανάλογα με τα αίτια της τριχόπτωσης τις χρησιμοποιούμε συνδυαστικά για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Θεαματικά αποτελέσματα προσφέρει το πρώτο filler υαλουρονικού οξέως για μαλλιά που περιλαμβάνει βιομιμητικά πεπτίδια και έχει την ικανότητα να απελευθερώνεται σταδιακά στο τριχωτό της κεφαλής για 15 ημέρες, ενισχύοντας τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και αναστέλλοντας την τριχόπτωση. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η ενισχυμένη αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan TruPRP, το λεγόμενο Vampire Hairlift, που αναζωογονεί τους ιστούς στο τριχωτό της κεφαλής και προσφέρει θρέψη στα τριχοθυλάκια για να παράξουν νέες, υγιείς και δυνατές τρίχες. Διέγερση της τριχοφυΐας εξασφαλίζουμε επίσης με τη φωτοθεραπεία, χρησιμοποιώντας LASER χαμηλής ισχύος που ενισχύουν σημαντικά τις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών. Με την κατάλληλη συνδυαστική αγωγή, σταματάμε την τριχόπτωση και αποκαθιστούμε την πυκνότητα των μαλλιών.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)



Πηγή: Capital.gr