Τα μαλλιά της γυναίκας μπορεί να αποκαλύψουν πως θα ανταποκριθεί στα φάρμακα της εξωσωματικής




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Δείγμα από τα μαλλιά μίας γυναίκας θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εξέταση αίματος που κάνουν οι γυναίκες για να δουν τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης (AMH).

Η ορμόνη αυτή δείχνει πόσο καλά θα ανταποκριθεί μία γυναίκα στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η προοπτική μιας μη επεμβατικής εξέτασης για τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες και την πρόγνωση για την ανταπόκριση στα φάρμακα της εξωσωματικής, είναι πλέον πιο κοντά.

Τα αρχικά αποτελέσματα νέας μελέτης, που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της ΕυρωπαϊκήςΕταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) έδειξαν ότι τα επίπεδα της "ορμόνης της γονιμότητας” μπορεί να φανούν με ακρίβεια από την ανάλυση των μαλλιών της γυναίκας.

Λίγες τρίχες είναι αρκετές για να μάθει μία γυναίκα τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ), που θεωρείται βασικός δείκτης στην εκτίμηση της ανταπόκρισης που θα έχει στην εξωσωματική.

Η ορμόνη ΑΜΗ παράγεται από τα κύτταρα που περιβάλλουν κάθε ωάριο όταν αναπτύσσεται στις ωοθήκες κι έτσι θεωρείται ότι δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα μίας γυναίκας.

Αν και μελέτες δεν έχουν συσχετίσει με αξιοπιστία τα επίπεδα AMH με την πιθανότητα να αποκτήσει παιδί μία γυναίκα, ούτε με την πρόβλεψη του χρόνου της εμμηνόπαυσης, θεωρείται καλός δείκτης για να εκτιμηθεί αν θα ανταποκριθεί καλά ή όχι μία γυναίκα στη διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Προς το παρόν, τα επίπεδα της AMH φαίνονται μετά από εξέταση αίματος.

Τώρα όμως, η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσιο συνέδριο της ESHRE, που φέτος έγινε διαδικτυακά, έδειξε ότι η ανάλυση των τριχών από τα μαλλιά μίας γυναίκας αποτελεί μία μη-επεμβατική μέθοδο για να βρεθούν τα επίπεδα της "ορμόνης της γονιμότητας”.

Η ερευνητική ομάδα, μέτρησαν τα επίπεδα της ΑΜΗ στον ορό του αίματος και στις τρίχες των μαλλιών 152 γυναικών μέχρι στιγμής. Παρακολούθησαν επίσης με υπερηχογραφήματα τα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια στην ωοθήκη (AFC) αυτών των γυναικών ως επιπλέον δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κάθε γυναίκας.

Όπως ανάφεραν οι ερευνητές παρόμοια επίπεδα AMH ανιχνεύθηκαν στα δείγματα μαλλιών και στις εξετάσεις αίματος.

Φάνηκε επίσης ότι η εξέταση των τριχών είχε τη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα ευρύ φάσμα επιπέδων ΑΜΗ σε γυναίκες παρόμοιας ηλικιακής ομάδας και οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από ένα μόνο δείγμα αίματος.

Οι ορμόνες συσσωρεύονται στις τρίχες για μήνες, ενώ τα επίπεδα των ορμονών στον ορό του αίματος μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες.

"Τα μαλλιά είναι ένα μέσο που μπορεί να συσσωρεύσει βιοδείκτες για αρκετές εβδομάδες, ενώ ο ορός του αίματος δείχνει μόνο τα επίπεδα τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα ως ανταπόκριση σε διάφορα ερεθίσματα, ενώ τα επίπεδα ορμονών που μετριούνται στα μαλλιά είναι πιο πιθανό να δείχνουν το μέσο όρο των ορμονών σε μία γυναίκα”, είπαν οι ερευνητές.

Με μία τέτοια εξέταση δεν θα χρειαζόταν να γίνει λήψη αίματος, θα ήταν πιο φθηνή και θα μπορούσε να γίνεται εκτός εργαστηρίου.



Πηγή: Capital.gr