Όταν το παιδί σας βάζει το δάχτυλο στο στόμα

Για τα μωρά είναι κάτι συνηθισμένο, που κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Τι γίνεται όμως όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας βάζει το δάχτυλο στο στόμα;
 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε σε ποιες περιπτώσεις το κάνει. Συνήθως αυτό συμβαίνει στον ύπνο ή όταν βλέπει τηλεόραση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο στο παιδί γιατί είναι λάθος να συνεχίζει τη συγκεκριμένη συνήθεια. Αν με την επιχειρηματολογία σας δε δείξει να προβληματίζεται, επικαλεστείτε την ηλικία του. Πείτε του δηλαδή 'είναι ωραίο για ένα μεγάλο παιδί όπως εσύ να βάζει το δάχτυλο στο στόμα;'. Με το να του πείτε αυτή τη φράση δε σκοπεύετε να του δημιουργήσετε ενοχές, αλλά να το 'χτυπήσετε' στο φιλότιμο.
 

Από την άλλη μεριά, προσπαθήστε να αντιληφθείτε αν κάτι το αγχώνει ή το προβληματίζει και καταφεύγει στο πιπίλισμα του αντίχειρα για να χαλαρώσει. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, βρείτε τους τρόπους να βγάλει από το μυαλουδάκι του αυτό που του δημιουργεί άσχημη ψυχολογία. Μια τελευταία εμπειρική πρωτοβουλία, η οποία δίνει προσωρινά μόνο αποτελέσματα είναι να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού με κάτι άλλο όταν είναι έτοιμο να βάλει το δάχτυλο στο στόμα. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που το παιδί σας δεν έκοψε τη συγκεκριμένη συνήθεια όταν έπρεπε, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.

Πηγή: govastileto.gr