Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;




Γράφει ο Δημήτρης Δαρδαμάνης MD, M.Sc., Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Κέντρο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής-ΙΑΣΩ (dardamanis.gr)

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων και είναι το σύνολο των αγγείων (αιμορροϊδικό πλέγμα) που τροφοδοτούν με αίμα τον πρωκτό και αποτελούνται από κλάδους αρτηριών και φλεβών. Καλύπτονται από βλεννογόνο (το ενιαίο εσωτερικό στρώμα όλου του πεπτικού συστήματος) και λειτουργούν προστατευτικά. Κατά την αφόδευση η διέλευση των κοπράνων πιέζει το εντερικό τοίχωμα, με αποτέλεσμα την αύξηση πίεσης εντός των αιμορροϊδικών αρτηριών και την ακόλουθη διόγκωση των φλεβών. Με αυτόν το μηχανισμό οι αιμορροΐδες, έχουν τον ρόλο "μαξιλαριών" και έτσι προστατεύουν το βλεννογόνο από πιθανό τραυματισμό. Η διόγκωση των αιμορροΐδων και στη συνέχεια η χαλάρωση του αιμορροϊδικού πλέγματος και τις περιοχής, δημιουργεί την αιμορροϊδοπάθεια ή απλά "αιμορροΐδες”.
Η μέθοδος HAL-RAR (Hemorroidal Arteries Ligation – RectoAnal Repair) είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που θεραπεύει όλους τους βαθμούς της αιμορροϊδοπάθειας.

Ποια τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας

δυσκολία κένωσης - δυσκοιλιότητα
αιμορραγία
κνησμός-φαγούρα
πόνος
ψηλαφητή μάζα
συνδυασμός των συμπτωμάτων, στην ηρεμία ή κατά τις κενώσεις

Χρειάζεται πάντα χειρουργική επέμβαση;
Όχι. Σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά η πρώτη προσέγγιση οφείλει να είναι συντηρητική, δηλαδή προσαρμογές στον τρόπο ζωής και την διατροφή ή/και τοπικές κρέμες ή φάρμακα.
Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και επαναλαμβανόμενα, τότε έχει ένδειξη η χειρουργική παρέμβαση.

Τι είναι η μέθοδος υπερήχων HAL
- Με ένα ειδικό υπέρηχο Doppler, ενσωματωμένο σε διάφανο πρωκτοσκόπιο, εντοπίζονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα, περίπου 6-7 εκατοστά σε βάθος, εκεί που δεν υπάρχει ευαισθησία και πόνος.
- Τοποθετείται, με ειδικό εργαλείο, μια ραφή που κλείνει την αρτηρία (απολίνωση) και στην συνέχεια ελέγχει όλες τις αρτηρίες κυκλικά, συνήθως 6-8 (Hemorroidal Arteries Ligation). Όπου ο υπέρηχος δίνει ήχο, τοποθετείται και μια ραφή ώστε να σταματήσει τελείως η παροχή αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους.
- Κατόπιν η ραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανασηκώσει μπρος τα μέσα τον βλεννογόνο που μπορεί να προβάλει προς τα έξω (RectoAnal Repair). Γίνεται έτσι η θεραπεία της πρόπτωσης.
- Δεν υπάρχει τίποτα που να εξέχει προς τα έξω και να προκαλεί πόνο ή φαγούρα ή να έχει άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Χρειάζεται τοπική, επισκληρίδιο ή ολική αναισθησία.
Γιατί είναι καλύτερη από τις άλλες μεθόδους;

Η μέθοδος HAL-RAR χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τα καλύτερα υλικά.
Δεν έχει καθόλου πόνο διότι γίνεται σε σημείο που δεν πονάει.
Θεραπεύει την αιτία του προβλήματος, που είναι η κακή κυκλοφορία αίματος και η πρόπτωση ιστού εξωτερικά.
Δεν γίνεται καμία διατομή, κανένας ακρωτηριασμός, οπότε δεν υπάρχει απώλεια αίματος.
Δεν χρειάζεται νοσηλεία.
Δεν χρειάζονται ειδικές πλύσεις ή αλλαγές τραύματος.
Δεν υπάρχουν εξωτερικές πληγές ή ράμματα.
Δεν απαιτείται αποχή από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες και το μπάνιο.
Δεν έχει επιπλοκές (όπως πχ ακράτεια ή στένωση) που μπορεί να έχουν άλλες μέθοδοι λόγω καταστροφής των ιστών ή κακής επούλωσης.

Πότε πρέπει να κάνω την επέμβαση;

Όταν η αιμορροΐδες δεν θεραπεύονται με άλλα μέσα, όπως οι κρέμες ή οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Όταν οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες και επώδυνες.
Όταν υπάρχουν επιπλοκές όπως αιμορραγίες ή θρόμβωση.
Όταν θέλουμε μόνιμη και σίγουρη λύση.
Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην σίγουρη και οριστική λύση ώστε μετά να μην υπάρχει επανεμφάνιση των αιμορροΐδων ή άλλων συμπτωμάτων, ούτε και ειδική φαρμακευτική αγωγή.


Πηγή: Capital.gr