Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";




Ενώ συνήθως το σεξ είναι πηγή ευχαρίστησης, κάποιες φορές μπορεί να προκαλεί σημαντική δυσφορία στο ζευγάρι. Ακόμη κι αν κάποιος αισθάνεται ικανοποιημένος με τη σεξουαλική του ζωή, μπορεί να ανησυχεί για την επίδοσή του, όταν ακούει άλλους να περιγράφουν τι κάνουν στην κρεβατοκάμαρά τους, και πόσο συχνά.

Οι ειδικοί εντούτοις τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα ή συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές. Αντίθετα, στηρίζεται στο βαθμό στον οποίο η σεξουαλικές εμπειρίες σας δημιουργούν ευχαρίστηση σε εσάς και την/ τον σύντροφό σας.

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε πάρα πολύ στο επίπεδο της σεξουαλικής μας επιθυμίας, αλλά και κατά την διάρκεια της ζωής του ίδιου ατόμου η επιθυμία κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα. Αν ανάμεσα στο ζευγάρι οι διαφορές στην επιθυμία είναι μικρές, τότε συνήθως μπορούν να διαπραγματευτούν ή να διαχειριστούν αυτήν τη διαφορετικότητα, ώστε να νιώθουν και οι δύο ικανοποιημένοι.

Όμως, όταν η διαφορά στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μεγάλη, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο που έχει τη χαμηλή επιθυμία συνήθως νιώθει πίεση να κάνει κάτι, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμεί. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση πίεσης, θυμό ή απόσυρση και επομένως σε μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν το άτομο να ζητάει περισσότερο επιτακτικά ή επίμονα τη σεξουαλική επαφή. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, που κάνει το άτομο με τη χαμηλότερη επιθυμία να χάνει ακόμη περισσότερο την επιθυμία του και το άτομο με την υψηλότερη επιθυμία να επιζητεί ακόμη περισσότερο τη σεξουαλική επαφή.

Την ίδια ώρα, οποιοσδήποτε τύπος άγχους κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Το συχνό είναι το άγχος επίδοσης, όπου το άτομο φοβάται πως δεν θα λειτουργήσει σεξουαλικά. Αυτός ο φόβος, όμως, αναστέλλει τη δυνατότητα διέγερσης και επομένως η δυσκολία διέγερσης αυξάνει περισσότερο το άγχος επίδοσης.

Προκειμένου να διεγερθεί ένας άντρας ή μία γυναίκα χρειάζεται συνήθως ερεθίσματα νοητικά από τον/τη σύντροφο που αγαπά ή που επιθυμεί, σε συνδυασμό με τη σωματική διέγερση.

Φυσικά, προκειμένου να μπορούν τα ερεθίσματα να προκαλέσουν διέγερση, το άτομο θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά. Αν το άτομο αισθάνεται ότι αποσπάται η προσοχή του, εξαιτίας σκέψεων για πιθανή δυσλειτουργία ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή σκέψεων που αφορούν στο πώς αντιδρά ο/η σύντροφος, είναι πιθανό να μη διεγείρεται από τα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρατηρούμε τον/τη σύντροφο και να συζητάμε μεταξύ μας για το πώς νιώθουμε.

Για παράδειγμα:
Η αναμονή ή η προσδοκία της σεξουαλικής επαφής δημιουργεί χαρά,ενθουσιασμό και διέγερση; Ή μήπως δημιουργεί ενοχές, την αίσθηση της πίεσης ή της υποχρέωσης;
Επίσης, το κάθε άτομο μπορεί να σκεφτεί πώς νιώθει μετά τη σεξουαλική επαφή. Αισθάνεται ικανοποίηση, χαλάρωση και ευχαρίστηση; Ή αισθάνεται ενοχή, θυμό και απογοήτευση;

Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων


Πηγή: Capital.gr