Έρευνα έδειξε πως η διατήρηση γονιμότητας στις καρκινοπαθείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Τα νέα που έρχονται από το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύουμε όσοι αγωνιζόμαστε για την ενημέρωση των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πως αξίζει να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα έδειξε ότι τα αποτελέσματα της διατήρησης γονιμότητας είναι πραγματικά εξαιρετικά στις γυναίκες καρκινοπαθείς και ειδικά σε εκείνες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η ερευνητές παρακολούθησαν 879 νεαρές γυναίκες (με μέση ηλικία τα 33,8) για μια περίοδο 19 ετών (2000-2019). Πρόκειται για την πλέον μακροχρόνια παρακολούθηση της διατήρησης της γονιμότητας σε καρκινοπαθείς γυναίκες.

"Μέχρι τώρα υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία για την διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο. Αυτό δημιουργούσε προβλήματα όταν θέλαμε να ενημερώσουμε τις ασθενείς για τις πιθανότητες επιτυχίας”, είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντάλια Χαλίφε από το Νοσοκομείο Guys and St Thomas του Λονδίνου.

"Η μελέτη μας προσφέρει τη μεγαλύτερη παρακολούθηση της διατήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες καρκινοπαθείς. Περίπου μία στις έξι από τις γυναίκες που διατήρησαν τη γονιμότητά τους είχαν ένα αίσιο αποτέλεσμα”.

Η έγκαιρη παραπομπή των γυναικών που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο σε ειδικό ιατρό αναπαραγωγής, πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα να αποκτήσουν οικογένεια εάν το θελήσουν.

Από τις γυναίκες που ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες διατήρησης της γονιμότητάς τους και τις διαφορετικές επιλογές που έχουν, 373 ασθενείς (42%) επέλεξαν να διατηρήσουν τη γονιμότητα χρησιμοποιώντας μία από τις τρεις τεχνικές: κατάψυξη ωαρίων (53%), κατάψυξη εμβρύων (41%) και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού (1%). Το 5% αποφάσισε να κρυοσυντηρηθούν και ωάρια και έμβρυα.

Συνολικά 61 ασθενείς (16,4%) επέστρεψαν μέχρι στιγμής, για να χρησιμοποιήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση τα ωάριά τους και 44 από αυτές είχαν επιτυχία (ποσοστό γεννήσεων υγιών μωρών 72.1%).

Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, φάνηκε πως είναι εκείνες που επιστρέφουν περισσότερο για να κάνουν στο μέλλον εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν και το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων (70% έναντι 30% για ασθενείς με λέμφωμα).

"Η διατήρησηςτης γονιμότητας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σύγχρονης θεραπείας στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου”, είπε η επικεφαλής της έρευνας και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρώνονται στοιχεία παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητα των τριών μεθόδων διατήρησης της γονιμότητας.

Η άποψή μου
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μάλιστα το 7% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών. Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για αυτή την ομάδα των ασθενών.

Αυτό που θέλω να κρατήσουμε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει για τη διατήρηση της γονιμότητας καρκινοπαθών γυναικών είναι ότι από τις 61 γυναίκες που επέστρεψαν, μέχρι στιγμής, για να χρησιμοποιήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση τα κατεψυγμένα ωάρια ή έμβρυά τους, οι 44 απέκτησαν παιδί. Το ποσοστό 72,1% είναι η απόδειξη ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά για τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητάς τους, για να έχουν τη δυνατότητα, εάν το θελήσουν και το επιτρέπει η υγεία τους, να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.


Πηγή: Capital.gr