Ναι ή όχι στα λιπαρά στην εγκυμοσύνη;
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που απασχολεί την έγκυο -και τον σύντροφό της- αλλά είναι και ένα θέμα για το οποίο οι συστάσεις κατά καιρούς αλλάζουν. Τι ισχύει σήμερα και τι πρέπει να προσέχει στη διατροφή της μια γυναίκα που περιμένει μωρό;
Σημαντικές οι σωστές διατροφικές επιλογές
Η μέλλουσα μαμά φυσικά και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί στη διατροφή της μπορεί και να κρύβονται κίνδυνοι, στους οποίου δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία, όμως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί και να αποδειχθούν…καταστροφικοί.

Η διατροφή δεν πρέπει να γίνει εμμονή στην έγκυο, φυσικά όμως και χωρίς να... τρώει για δύο, που μια λάθος αντίληψη "επιτρέπει". Ωστόσο, πότε-πότε μικρές παρασπονδίες δεν βλάπτουν, ακόμα κι αν αυτές είναι ένα ποτηράκι κρασί, ή μια μπύρα, τώρα ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο και όχι καθημερινά. Καλό είναι φυσικά να αποφεύγονται σνακ με μεγάλες ποσότητες αλατιού που προκαλεί κατακράτηση υγρών, τα ωμά ψάρια και φυσικά θα πρέπει κρέατα και πουλερικά να είναι πολύ καλά ψημένα.

Η συνολικά κακή διατροφή είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο και όχι οι σποραδικές "γευστικές επιβραβεύσεις" που μπορεί η υποψήφια μαμά να δώσει στον εαυτό της, προκειμένου η απόλαυση του ουρανίσκου να της ανεβάσει τη διάθεση και να την κάνει πιο χαρούμενη.
Οι διατροφικές παρασπονδίες
Τις σποραδικές διατροφικές ‘’παρασπονδίες’’ της εγκύου δεν τις θεωρούμε καθόλου ανησυχητικές, σχολιάζει ο ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. Και όπως επισημαίνει, "θέλουμε μια ευτυχισμένη έγκυο, αλλά χωρίς βέβαια οι… καταχρήσεις αυτές να μας δημιουργήσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά και στη διάρκεια του τοκετού".
Ναι στα σωστά λιπαρά
Και βέβαια η έγκυος δεν θα πρέπει να συνεχίσει την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος, αλλά σε ότι αφορά τις τροφές με πολλά λιπαρά, ο κ. Σκαρτάδος είναι μάλλον καθησυχαστικός. Και αυτό γιατί "τα τελευταία χρόνια μελέτες δείχνουν ότι το λίπος με τα ευεργετικά οξέα ωμέγα-3 του , συντείνουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τόσο κατά τη διάρκεια της εμβρυικής όσο και της μεταγεννητικής περιόδου, θέτοντας συγχρόνως υποθήκη για ένα πιο…έξυπνο παιδί. Καλό είναι να το θυμόμαστε και να μη δαιμονοποιούμε κάθε τι λιπαρό".


Πηγή: Capital.gr