Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες- εξπρές;




Θέλετε να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα και να δείτε άμεσα αποτελέσματα; Μόλις πέσατε στην "παγίδα” της δίαιτας- εξπρές ή των χαμηλών θερμίδων (κάτω από 1.200 θερμίδες την ημέρα ή και πολύ χαμηλών, 300-400 θερμίδες την ημέρα).

Δυστυχώς όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες δεν παρέχουν ασφάλεια, ούτε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την απώλεια του βάρους. Συχνά μάλιστα τα κιλά που χάθηκαν επανακτώνται στον επόμενο χρόνο.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, ότι το βάρος που χάνεται δεν είναι μόνον λίπος. Στην πραγματικότητα χάνεται μέχρι και 50% της μυϊκής μάζας, καθώς επίσης σημαντικής ποσότητας νερού, ηλεκτρολυτών και αλάτων. Αυτό οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, ατροφία του καρδιακού μυός, που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη καρδιακή απόδοση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιφνίδιο θάνατο.

Οι ιατροί συνιστούν έτσι το συνδυασμό άσκησης και λογικής δίαιτας ως τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό: είναι η πιο αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες για την υγεία, προλαμβάνει την επανεμφάνιση παχυσαρκίας και τέλος έχει θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία.

Οι βασικές οδηγίες:
Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 1200 θερμίδων την ημέρα.
Ο περιορισμός των θερμίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1000 θερμίδες την ημέρα.Η απώλεια βάρους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 κιλό την εβδομάδα.
Η δίαιτα πρέπει να είναι ισοζυγισμένη. Μειώστε τις ποσότητες που τρώτε, χωρίς να αφαιρέσετε είδη τροφής, π.χ. τρώτε ένα κομμάτι κοτόπουλο αντί για δύο.
Αποφύγετε τα φαστ φουντ, τα τηγανητά και τις τροφές με λίγη ή καμιά διατροφική αξία ως τα γλυκά, αναψυκτικά, πατατάκια κ.ά.
Να τρώτε μικρότερα φαγητά και πιο συχνά.

Πηγή: Capital.gr