10 tips για να μειώστε την πιθανότητα εμφράγματος




Έρευνες έχουν δείξει πως οι άντρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες άνω των 55 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα με την καρδιά τους. Πάνω από το 83% όσων παθαίνουν καρδιακή προσβολή είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2025 να αγγίξουν τα 25 εκατομμύρια.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι υγεία της καρδιάς μας περνά και από "το χέρι μας” και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Ειδικά αν ακολουθήσετε τις παρακάτω 10 συμβουλές:

Μάθετε πόσο κινδυνεύετε
Τσεκάρετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχετε κάνει πρόσφατα ή προγραμματίστε άμεσα ένα check-up. Αλλά μην σταματήσετε εκεί. Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης και τις τιμές του σακχάρου. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γνωρίζετε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Αυτό το ξέρατε;
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να έχουμε υπόψη είναι η σύνθεση λίπους στο σώμα μας και πιο συγκεκριμένα το σπλαχνικό λίπος. Άντρες και γυναίκες με αυξημένη περίμετρο μέσης (πάνω από 101 εκ. για τους άντρες και 89 εκ. για τις γυναίκες) έχουν συνήθως περισσότερο σπλαχνικό λίπος το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους
Αναγνωρίστε τα σημάδια
Δώστε προσοχή στην εμφάνιση ήπιου πόνου στο στήθος, στο άνω μέρος της πλάτης, στους ώμους, στον αυχένα ή στο σαγόνι. Επίσης μην αγνοήσετε συμπτώματα όπως εφίδρωση, ναυτία, ζάλη, δύσπνοια, αϋπνία και άγχος. Εάν αισθανθείτε κάποια από αυτά ή όλα αυτά τα σημάδια, καλέστε άμεσα το γιατρό σας ή ασθενοφόρο. Οι πιθανότητές να επιβιώσει κάποιος από καρδιακή προσβολή αυξάνονται κατά 23% εάν λάβει θεραπεία εντός 3 ωρών και κατά 50% μέσα σε μια ώρα.
Προσπαθήστε να ρίξετε την πίεση

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση. Σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 6.000 ενηλίκων, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει υπέρταση (περίπου 2 εκατ. άτομα), ωστόσο το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο (περίπου 800 χιλ. άτομα).
Κόψτε το κάπνισμα
Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.
Κινηθείτε
Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.
Κάντε αποτοξίνωση
Μειώστε όσο το δυνατό περισσότερο ή ακόμη αποφύγετε τελείως την κατανάλωση αναψυκτικών, ελαττώστε το κόκκινο κρέας και τα παχυντικά τυριά.
Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας

Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα
Φάτε έξυπνα

Επιλέξτε εύκολα και έξυπνα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και επενδύστε στα καλά λιπαρά που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο φυστικοβούτυρο (αλλά μην το παρακάνετε με την ποσότητα).
Χαλαρώστε
Προσπαθήστε να ηρεμείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποβάλλετε το στρες. Κλείστε για λίγο το κινητό σας τηλέφωνο, διαβάστε ένα βιβλίο, βγάλτε βόλτα το σκύλο σας, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Να έχετε πάντα κίνητρο
Βρείτε ένα μότο όταν θέλετε να παραμείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Σκεφτείτε την οικογένειά σας και κυρίως πως κάνετε κάτι καλό για τη δική σας υγεία.


Πηγή: Capital.gr