Γιατί το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του προσωπικό χώρο;


Πολλά παιδιά μπορεί να μην έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο στο σπίτι και αυτό προκαλεί μεγαλύτερες εντάσεις από όσο θα έπρεπε.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά τσακώνονται είτε γιατί αισθάνονται ότι τα αδέλφια τους εισβάλλουν στον προσωπικό τους χώρο ή ότι αγγίζουν πράγματα που ανήκουν σε εκείνα χωρίς την άδειά τους.

Το να δημιουργήσετε ωστόσο έναν προσωπικό χώρο για κάθε παιδί, εξηγεί η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», είναι ένα μόνο μέρος της όλης διαχείρισης. Το επόμενο βήμα είναι να διδάξετε στα παιδιά σας να σέβονται τον χώρο του άλλου. Ενθαρρύνετέ τα να χτυπούν την πόρτα και να ζητούν άδεια για να μπουν στο δωμάτιο κάποιου άλλου.

Επίσης, η ίση αντιμετώπιση παιδιών είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία ανάμεσά τους. Μπορείτε να ενισχύσετε τις δεξιότητές τους στη συνεργασία επενδύοντας σε κάποια παιχνίδια – συνήθως επιτραπέζια – όπου τα παιδιά συνεργάζονται για να νικήσουν και δεν υπάρχουν μεμονωμένοι νικητές ή ηττημένοι.

Τέλος, καλό είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εμπλέκονται σε όσον το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες μαζί σαν ομάδα, όπως να φτιάξουν ένα κουίζ για να το απαντήσετε εσείς ή να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους.


Πηγή: govastileto.gr